2024. március 29. - Auguszta

Az LMP tiltakozik a szemétégető ellen

A Lehet Más a Politika helyi szervezete azt kéri a városvezetéstől, hogy ne legyen hulladékégető Veszprémben - közölte Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője hétfőn sajtótájékoztatón.
2012. január 30. hétfő 16:50 - HírExtra
Elmondta: nem zárható ki, hogy Veszprémben hulladékégető hőerőmű épül, ez ellen a párt már most tiltakozik.

Felidézte: a város a múlt heti közgyűlésén döntött arról, hogy az északi körgyűrűn egy ingatlant bocsát a Veszprémi Közüzemi Zrt. rendelkezésére, hogy ott energiatermeléssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végezzen.

A képviselő emékeztetett arra, hogy kérdésére a közgyűlésen Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: szakértői vélemények tükrében döntenek arról, hogy az erőmű milyen típusú legyen, és nem zárta ki egy hulladékégető erőmű lehetőségét.

Gerstmár Ferenc szerint "rossz érzésüket" erősíti, hogy a közgyűlés által tavaly tárgyalt távhő-rekonstrukciós tervekben is szerepel az égetőmű.

A hulladékégetés és -lerakás nem jelent megoldást a problémára, mert bár a szemetet látszólag eltünteti, valójában további környezetvédelmi gondokat okoz - mondta a képviselő.

A párt álláspontját Zelenák Adrián megyei koordinátor ismertette a sajtótájékoztatón: a hulladékégetés nem járul hozzá ahhoz, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, konzervál egy állapotot, mivel folyamatosan szüksége van hulladékra, tehát energiapazarló folyamatot tart fenn. Az erőműben salak keletkezik, ami veszélyes anyagnak minősül, csak lerakni lehet, a levegőbe pedig füstgáz kerül az égetéskor - sorolta a megyei koordinátor.

Hozzátette: arra kérik az önkormányzatot, hogy a "valóban" megújuló energiaforrásokat tekintse a hőszolgáltatás alapjának; a különböző energiastratégiákban ugyanis a hulladék megújuló energiaforrásként szerepel, de az LMP-sek szerint valójában nem az.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását