2024. március 29. - Auguszta

Belgium lebénult

Általános sztrájk bénította meg Belgium életét hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján.
2012. január 30. hétfő 10:49 - HírExtra
Az új kormány takarékossági és reformprogramja miatti tiltakozó szakszervezeti akció következtében súlyos fennakadások voltak a közlekedésben és a közintézmények munkájában. Sok iskolában nem tudták megkezdeni rendben a tanítást, a hivatalok mellett sok üzlet is zárva maradt. Felfüggesztették az árumozgatást és a hajók ellátását Európa második legnagyobb forgalmú tengeri kikötőjében, az antwerpeni dokkok dzsungelében.

A vasúti közlekedés már vasárnap este leállt, nem járnak a nemzetközi vonatok sem. A városi tömegközlekedés szintén összeomlott, Brüsszelben nem közlekednek a buszok, a villamosok, a metrószerelvények. A szakszervezetek ráadásul sztrájkőrökkel igyekeznek akadályozni az előrejutást a fővárosba vezető autópályákon is. A rendőrségnek joga van felszámolni az ilyen útakadályokat, de a tiltakozó aktivisták újra és újra próbálkoznak.

Ennek ellenére délelőtt még elfogadható módon be lehetett jutni Brüsszelbe a zaventemi repülőtérről, ahol számos járatot ugyan töröltek, de a gépek többsége rendben fel-, illetve leszállt. A fővárostól délre eső Charleroi repülőtere azonban zárva maradt hétfőn.

Az EU-csúcs résztvevői számára - mivel a zaventemi légikikötő folyamatos használhatóságát illetően erős kételyek voltak reggel - a Brüsszeltől 30 kilométerre fekvő Beauvechain katonai repülőterét jelölték ki szükség esetére leszállóhelyként. Onnan a politikusokat akár az uniós tanácskozás helyszínéül szolgáló brüsszeli épület, a Justus Lipsius tetején kialakított helikopter-leszállóhelyig is biztonságosan elszállíthatják.

A délután kezdődő értekezlet kiszolgáló személyzetének utasításba adták, hogy már kora reggel munkára kell jelentkezniük, elkerülendő a nap közben várható hatalmas közlekedési torlódásokat.
"Nincs ingyen ebéd" - a közéletben gyakran idézett mondás most szó szerint igaz: a Justus Lipsiusban az újságírók - ellentétben az EU-csúcstalálkozók alatt követett általános gyakorlattal - ezúttal nem étkezhetnek ingyen az étteremben, be kell érniük szendviccsel.

A belga média hétfőn kiemelte: a kormányzatot egy csöppet sem hatotta meg az országban régen nem látott szakszervezeti összefogás és általános tiltakozás, a megszorító intézkedéseket mindenképpen végre kívánja hajtani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását