2024. április 20. - Tivadar

Prága NATO-központot akar

Prága azt kívánja, hogy a Cseh Köztársaság vezető szerepet játsszon a NATO helikopterpilótáinak kiképzésében: Alexandr Vondra védelmi miniszter a múlt héten Brüsszelben tájékoztatta szövetségeseit, hogy Csehország tervet dolgozott ki egy helikopterpilótákat kiképző központ létrehozására az országban - közölte vasárnap a közszolgálati Cseh Rádió.
2012. február 5. vasárnap 12:25 - HírExtra
A kiképzőközpont a Prágától mintegy 110 kilométerre keletre fekvő Pardubicében lenne, ahol nagy légi támaszpont van, és jelenleg afganisztáni, valamint amerikai pilótákat képeznek ott ki. A kiképzőközpont a NATO ún. "intelligens védelem" stratégiájának a része lenne. A központ az orosz gyártmányú helikopterek pilótáinak és személyzetének a képzésére szolgálna.

A kiképzőközpontot néhány tagállam hadseregének összefogásával hoznák létre, s az szolgáltatásokat nyújtana az egész szövetségi rendszernek. Csehország alapvetően Horvátország együttműködésével számol, amely már működtet egy hasonló központot Zadarban. A prágai rádió úgy tudja, hogy a cseh védelmi miniszter Magyarországot is felszólította a projekt megvalósításában való együttműködésre.

"Azzal számolunk, hogy az alapkiképzés és a felsőfokú képzés egy része is nálunk valósulna meg. A további rész a horvátországi Zadarban, amelynek környékén nemcsak tengerpart, de magas hegyek is vannak, ami a kiképzéshez szinte ideális" - mondta a rádiónak Vondra.

A részletes projektet a NATO májusi csúcstalálkozóján Chicagóban mutatja be szövetségeseinek Csehország. "Úgy gondolom, hogy Chicagóban már bemutathatjuk. A vezető szerep a cseheké lesz" - jegyezte meg Vondra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását