2024. április 23. - Béla

AZ LMP akar valamit a kormánytól

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy biztosítsa a csángó magyar gyerekek oktatási programját működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) támogatását - közölte Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-vel.
2012. február 6. hétfő 15:06 - HírExtra
Dorosz Dávid közleményében azt írja, hogy a csángó magyarság esetében pontosan ugyanaz történik most, mint a határon túli magyarság más közösségeiben, vagyis a kormány "ismét Budapestről osztja az észt", gazdasági visszaélésekre, homályos vizsgálatokra hivatkozva "jó" magyarokra és "rossz" magyarokra osztja az ott élőket, és csakis a hozzá hű szervezeteket hajlandó támogatni.

Az LMP képviselője emlékeztet arra, hogy a csángó magyar gyermekek számára magyar oktatási programot létrehozó és működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége lemondott, mert nem kapták meg a működésükhöz elengedhetetlen éves támogatást a magyar kormánytól. Mint írja, a civil szervezet mintegy 140 millió forintos éves költségvetéssel működött, az ennek felét kitevő állami támogatást azonban idén nem utalta át a kormány.

Dorosz Dávid ezért az LMP nevében felszólítja a kormányt, hogy minél hamarabb orvosolja a problémát, valamint kiszámítható és betartható feltételekkel biztosítsa a csángóság oktatására szánt támogatásait.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége január 30-án jelentette be, hogy testületileg lemondanak, a magyarországi költségvetésből az oktatási programhoz nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt. A lemondást rögzítő dokumentum szerint az oktatási programra szánt magyar állami támogatást immár nem a csángó szövetségnek juttatnák, hanem egy olyan alapítványnak, amelyet a csángó szövetség a budapesti Teleki László Alapítvánnyal és az úgyszintén Magy`rországon bejegyzett Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal közösen hoznak létre Romániában.

A kormány nemzetpolitikai államtitkársága a lemondást úgy értékelte, hogy a szervezet cserbenhagyta a moldvai magyar közösségeket, az oktatási programban részt vevő tanárokat és gyermekeket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2011 novemberében lezárt ellenőrzés több súlyos hiányosságot tárt fel a szervezet működésében, és megállapította, hogy a nehezen áttekinthető, alulszabályozott, illetve több tekintetben hiányos könyvelés, a kiforratlan szervezeti kultúra súlyos visszaélésekre is alkalmat adhat.

Répár Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár úgy nyilatkozott, jelezték az MCSMSZ-nek, hogy a feltárt hiányosságok miatt nem tudják az eddigi támogatási formát folytatni, mint mondta, pénzügyileg sokkal jobban ellenőrizhető formát kell találni, és ezért javasolták az új alapítvány létrehozását. Azt is közölte, hogy a program működtetésében, az új alapítvány megalakulásáig, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége nyújt segítséget.

Hétfőn nyolc csángóföldi és magyarországi székhelyű, a moldvai csángómagyarokért tevékenykedő szervezet közös állásfoglalásban biztosította támogatásáról a magyar kormánynak és a csángóföldi oktatási program támogatóinak a program javítására irányuló intézkedéseit. A nyolc szervezet közleményében kifejezte reményét, hogy a moldvai magyar oktatás az eddigiekhez hasonlóan továbbra is kiemelt figyelmet és támogatást kap.

A programot eddig kizárólagosan az MCSMSZ bonyolította. A szövetség a korábbi Fidesz-kormány idején indította el magyar állami támogatással a Moldvai Csángó Oktatási Programot. A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul továbbtanuló diákok számára pedig bentlakási lehetőséget hozott létre Csíkszeredában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását