2024. április 20. - Tivadar

Húszmillió éves vérszívó

A denevéreken élősködő parányi, maláriával fertőzött vérszívó húszmillió éves fosszíliáit fedezték fel egy dominikai bányából előkerült borostyándarabban amerikai kutatók.
2012. február 6. hétfő 13:59 - HírExtra
Ez az egyetlen ismert denevérlégy-fosszília: a páratlan leletről az Oregoni Állami Egyetem tudósai két szaklapban, a Systematic Parasitology, valamint a Parasites and Vectors című folyóiratokban tették közzé tanulmányukat.

A denevérek vérszívói a kullancslegyek öregcsaládjába (Hippoboscoidea) tartoznak. Két családjuk "szakosodott" a bőregerekre: a denevérlégyfélék (Nycteribiidae) és a denevércsimbefélék (Streblidae). Eddig csupán a Nycteribiidae családba tartozó denevérlégyfélékről volt ismert, hogy a malária kórokozójának hordozói - olvasható a tanulmányt ismertető Live Science (http://www.livescience.com) és a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálokon.

A La Búcara bányából előkerült más borostyánleletekből kiindulva a fosszília korát 20-30 millió évesre becsülték a szakértők.

"A denevérek az egyetlen valódi emlősök, amelyek képesek repülni. Ötvenmillió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és a leletnek köszönhetően immár tudjuk, hogy e hosszú időszaknak legalább a felét a denevérek a kullancslegyek +társaságában+ töltötték el" - hangsúlyozta George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem zoológusprofesszora, az őskori ökorendszerek egyik legelismertebb szakértőjd.

Közlése szerint a kullancslegyek kizárólag párzáskor hagyják el a gazdaállatot: nagy valószínűséggel ekkor esett az élősködő egy cseppnyi gyanta fogságába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását