2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Citibank Kínában hódítana

A Citibank az első nyugati pénzintézet, mely kínai partner nélkül, saját bankkártyát bocsáthat ki Kínában.
2012. február 7. kedd 11:58 - HírExtra
A nyugati pénzintézetek közül elsőként a New York-i Citigroup kapott engedély hitelkártya kibocsátásra Kínában - jelentette be a vállalat. A Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) döntése értelmében a bank kínai partner nélkül bocsáthat ki lakossági és kereskedelmi használatra kártyákat, melyek kiadása valószínűleg még idén megkezdődik.

A jelenlegi szabályozások a hitelkártyát kibocsátani szándékozó külföldi cégeknek kötelezővé teszik egy kínai féllel való vegyesvállalat alapítását. Ennek megfelelően a Citibank korábban, 2003-ban partnerségre lépett a Shanghai Pudong Fejlesztési Bankkal, a közösen kibocsátott hitelkártyák azonban utóbbi kártyáiként szolgáltak.

A vegyesvállalat alapítására vonatkozó előírást az Egyesült Államok beadványára a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jelenleg is vizsgálja. A panasz szerint a 2001-ben a WTO-hoz csatlakozó Kínának 2006 végére meg kellett volna nyitnia hitel- és betéti kártya piacát a külföldi intézmények előtt. Elemzők szerint nem véletlen, hogy a Citigroup éppen most, a vizsgálatok idején kapta meg az engedélyt, egyes vélemények szerint pedig példáját a közeljövőben más nyugati cégek is követhetik.
A Citibankot megelőzően Kínában "külföldiként" egyedül a hongkongi Bank of East Asia bocsáthatott ki saját hitelkártyát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását