2024. április 25. - Márk

Malév-ügy: jó tanács a károsult utasoknak

A Malév-jeggyel rendelkezők minden esetben írásban, ajánlott-térítvényes levélben küldjék el kártalanítási igényüket javasolja a Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Közhasznú Egyesület - mondta el az Nagy József ügyvéd, az egyesület szakmai igazgatója az MTI-nek.
2012. február 11. szombat 10:45 - HírExtra
A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján - fűzte hozzá -, ha a Malévnál vásárolták a jegyet, a Malévhoz, ha utazási irodánál vagy jegyértékesítőnél, akkor ott kell bejelenteni az igényt, s ha bankkártyával fizetett, akkor a kártyát kibocsátó bankhoz kell fordulni.

Praktikus tanácsként javasolja a szakmai igazgató, hogy a levél röviden tartalmazza, hogy hol, mikor vásárolta az utas a jegyet, mikor, melyik járattal, hová repült volna. Mellékelni kell a jegy és a kifizetés megtörténtét igazoló bizonylat másolatát. Másolatát és nem az eredeti példányát - hangsúlyozta Nagy József. Egyszerűsítheti a visszafizetést a bankszámlaszám megadása.

Ha az utast egyéb kár érte a járat törlésével kapcsolatban, például a célállomás helyén már szállást foglalt és ezt kifizette, nem tudja lemondani vagy stornó díjat számítanak fel a lemondásért, akkor az utas ezt az igényét is érvényesítheti. A fogyasztóvédő egyesület azt javasolja, hogy amennyiben utazási irodánál vagy jegyértékesítőnél vásárolt repülőjegyről van szó, akkor a vásárlás helyén jelentse be igényét. Minden egyéb esetben forduljon a Malévhoz. Ezekben az esetekben is a fent már leírt írásos formát javasolja a fogyasztóvédelmi egyesület.

A repülőjegy árának visszatérítésén kívül az utast az európai uniós szabályozás alapján kártalanítás is megilleti. Ennek mértéke: 1500 kilométerig 250 euró, 1500 kilométeren túl az EU-n belül, azon kívüli 1500-3500 kilométer között 400 euró, minden egyéb esetben 600 euró illeti meg az utast, akinek járatát törölték.

Ezt az igényét a légitársasággal szemben tudja az utas érvényesíteni. Ebben az esetben is azt javasolja a Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Közhasznú Egyesület szakmai igazgatója, hogy az utas írásban jelentse be igényét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását