2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Magyarország a világ élvonalhoz tartozik az underground zene egyik ágában, a drum and bass-ben. A HírExtra hiánypótló sorozatot indít, melyben egy-egy dj-vel beszélgetünk a drum and bass világáról. Első alkalommal Stern, azaz Balog György válaszol.
2012. február 13. hétfő 07:01 - Pénzes Dávid
Honnan jött a Stern névötlet?

Gimnazista koromban elkezdtem primitív sci-fi novellákat írogatni, és akkor találtam ki magamnak az L. Stern 'írói álnevet'. Amikor ott tartottam, hogy DJ alias-ra volt szükségem, azonnal adta magát a név.

Mikor álltál először a lemezjátszó mögé, miért fogott meg ez a tevékenység?

1999-ben próbálkoztam meg zenék összekeverésével lemezről az akkori munkahelyemen, egy DJ üzletben. Egy órai szenvedés és röhögés után kijelentettem, hogy ez egy remek sport, de nekem a büdös életben soha nem fog menni. Aztán pár évvel később, újra beleugrottam a dologba, akkor már a drum and bass-be fülig szerelmesen.

Milyen zenék inspirálnak leginkább?

Ez a felsorolás még úgy is elég hosszú lesz, hogy szándékosan próbálom rövidre fogni. 9 éves korom óta tekintem magam Depeche Mode rajongónak, ez mindenképp az alapja mindennek, amit ma csinálok. Sok-sok-sok progresszív rockot hallgatok, kedvenceim a Rush, Dream Theater, Jethro Tull, és persze egyéb klasszikus rockbandák is: Rolling Stones, Pink Floyd, The Who, Dire Straits...



Az elektronikus zenében a legnagyobb hatása Jean Michel Jarre-nak és a Kraftwerk-nek volt rám.
2003 óta hallgatok drum&bass-t, ebből a "körből" Kemal, Black Sun Empire, Technical Itch, John B, Noisia, The Upbeats, Bulletproof volt a kezdeti időben rám a legnagyobb hatással.

A drum and bass egy gyorsan változó zenei világ. Sokba kerül lépést tartani a legújabb trendekkel? Miként maradsz képben?


Eretnekségnek is tűnhet, de nem tartom elsődlegesnek azt, hogy naprakész legyek. Sok külföldi producerrel, kiadóval tartom a kapcsolatot, A facebookon keresztül elsőkézből értesülök a közeljövőben megjelenő anyagokról. Mivel szinte kizárólag lemezről zenélek, sokkal inkább fontos számomra, hogy azokat a zenéket sikerüljön beszereznem, akár használtan is, amelyek meghatározták a dnb-n belüli "kis világomat". Nem könnyű feladat.

Az új kiadványokat erősen megválogatom, van néhány label, amelyeknek szinte minden új megjelenését megveszem, "látatlanban" - Dispatch, Critical, Symmetry - ezekben vakon megbízom.

Hogy sokba kerül? Ez relatív. Van, hogy havi 1-2, de van, hogy 10-15 lemezt veszek meg. Semmi bajom nincs azzal, ha nem marad pénzem ennivalóra. Csak lemez legyen.

A dnbnoise-hoz hogyan csatlakoztál, miért jött létre ez a csapat?


Érdekes a történet. A csapat "magját" alkotó Cr1s és Lock társaságában 2006 óta zenélünk együtt, Krisz lakásán, "bedroom dj" üzemmódban. Egyre komolyodott a helyzet, kezdtek bepotyogni fellépések, és láttuk, hogy ebből lehet valami. Aztán Cr1s összetalálkozott egy külföldön élő lánnyal, és adódott az ötlet - mi lenne, ha a neten keresztül ő is tudná hallgatni, amit zenélgetünk.

Gyakorlatilag órák alatt létrejött egy kísérleti netrádió, amit pár nappal később a domain regisztráció követett, és megszületett a dnbnoise.com... Azóta nincs megállás. A csapathoz csatlakoztak régi jóbarátaink, Konor, Android, Damien, Warpzone, A.Dolph - a zenei paletta így kiszélesedhetett a breakbeat-től dubstep-en, electro-n át a dnb minden "inkarnációjáig" a leglazább éneklős liquid-től a légkalapács-jellegú agyzúzásig.

Mivel foglalkozik a dnbnoise?


A csapat alapvetően a rádió körül él és mozog, de már belekóstoltunk a buliszervezésbe is. Február elején sikerült összehoznunk egy premier-bulit, ahol nem kisebb nevek voltak a headliner vendégeink, mint SKC és Longman. A következő esemény, amit a rádiós csapat szervez, április elején a dnbnoise első születésnapja lesz, de erről még semmilyen részletet nem tudok közölni. A csapattagok rendszeresen fellépnek kisebb-nagyobb hazai eseményeken, és remélem, hogy a jövőben egyre többször számolhatok be majd dnbnoise "jelenlétről".

Hol és hogyan szeretsz leginkább játszani? Van valami jó történeted fellépésről, közös zenélésről?

A kedvencem igazából az, amikor a Yellow Room-ban (így becézzük a dnbnoise stúdiót) játszom, lemezről, és sok barátom van jelen. Ad egyfajta meghittséget az "otthoni" környezet, és egészen érdekes dolog úgy játszani, hogy miközben látom azt a néhány arcot, és a reakcióikat, egyben tudom, hogy potenciálisan bárki a föld bolygón hallhatja, amit csinálok, ha hozzáfér az internethez.

Az első fellépésem volt talán a legemlékezetesebb, ami előtt olyan lámpalázam volt, hogy azt hittem, elájulok. Feltettem a legelső számot (Break - All That's Left), majd akkor nyugodtam meg, amikor a másodikat előkészítve hallottam, hogy a füles és a monitor tökéletesen működik, és hallom, hogy mit csinálok. Utána már nagyon élveztem a játékot, és elég jól is ment.

Milyennek tartod a magyarországi dnb szcénát?

Nehéz ügy. Hígul a zene, hígul a társaság, sorra esnek ki a régi partyarcok... sorra buknak el a szervezők, és a zenei felhozatal egyre igénytelenebb, mint ahogy a bulizni járó közönség is. Rengeteg a nagyon fiatal (16 év körüli) arc, akiknek igazából totál mindegy, hogy milyen zene szól, és hogyan kever a DJ, mert vagy csak a társaság miatt járnak bulizni, vagy addig módosítják a tudatukat (hogy finom legyek) amíg már teljesen mindegy lesz.

Sokan fújnak például arra, hogy a Bladerunnaz csapat mennyire uralja a magyar szcénát, és hogy milyen... kétes eszközöket is bevetnek annak érdekében, hogy egyeduralmukat megtartsák. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy ez így van-e vagy sem, számomra csak az a fontos, hogy még van Magyarországon olyan szervező, akinek a minőség is fontos szempont, a helyszín, a technika, és a zene minősége egyaránt. Mindenképpen bizakodó vagyok, ez a kör túlságosan is erős ahhoz, hogy megfulladjon, hiába van válság jelenleg gazdasági, és intellektuális szempontból is...

Hol lehet hallani téged legközelebb?

A legközelebbi fellépésem Debrecenben, az Unplugged-ban lesz február 25-én, ahol Wikki és MC Blu-ID társaságában játszom a helyi srácokkal, Flag, Rag, Prodee, és Giocator barátom mellett, akinek ez a születésnapi bulija lesz. Márciusban itt Budapesten az Instant-ban fogok fellépni a Catch22 csapat szervezésében, ahol is Blask és Implant szaktársakkal fogok warm-up zenebonát rittyenteni.

Élő rádióműsorom pedig minden szombat este a dnbnoise-n a Full Spectrum Radio, ahol igyekszem minél színvonalasabb zenéket játszani, ismerősen csengő nevű vendégek segítségével.
Forrás: hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2012. február 13. 13:57
Engem inkább az érdekel, miért hígul a társaság. Bladerunnazt ismerem és tényleg vannak ott problémák, főleg a módszereit illetően, de hát ez magyarország. ilyen jut nekünk.
TheFallen
2012. február 13. 11:48
Jómagam nem annyira kedvelem ezt a műfajt, de jó tudni, hogy milyen emberek vannak a pult mögött. Hajrá!:)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását