2024. április 19. - Emma

Kövér demokráciáról beszélt

A parlamentről és a demokrácia értékeiről beszélt többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke azon a parlamenti különórán, amelyet középiskolás diákoknak tartottak hétfőn.
2012. február 20. hétfő 12:27 - HírExtra
A házelnök úgy fogalmazott: a törvényalkotás nem jog, hanem kiváltság, amivel - mint minden kiváltsággal - vissza is lehet élni, ahogy ezt meg is tették minden korban és minden rendszerben.

Nincs arra garancia, hogy a legalkalmasabb, a legfelkészültebb, legtisztességesebb ember viselje a hivatalt - folytatta Kövér László. Kitért arra, hogy a történelem során a politikai hatalom megszerzésének és átruházásának sok fajtáját próbálták ki. A demokrácia legfőbb értéke, amivel egyértelműen a többi politikai rendszer fölé emelkedik, nem a választás, hanem a visszahívhatóság, hogy a hibák javíthatók - mondta. Összegzése szerint a hibák időnkénti kijavíthatóságának lehetősége az, amely minden tökéletlensége ellenére is, a pártok és az Országgyűlés működésének tetemes költségei mellett a képviseleti demokráciát a leghatékonyabb rendszerré teszi.

A házelnök Abraham Lincoln volt amerikai elnök szavait idézve az eszményi kormányzó hatalomról azt mondta, "az az embereké, így az emberek által és az emberekért végzi munkáját".
Kövér László kitért arra is, hogy az Országgyűlés a karcsúbb közigazgatás jegyében megfelezte a képviselők létszámát és 2014-től már csak 200 honatya fogja képviselni a magyar választópolgárok érdekeit a Házban.

A különórán Gulyás Gergely fideszes képviselő ismertette a törvényhozás működését, az országgyűlési és a bizottsági munka menetét, a jogszabályok elfogadásának mikéntjét.
A diákok ezt követően többek között az alaptörvényről, a nemzetbiztonsági szolgálatokról, a képviselői kivonulásokról és a Magyarországot ért uniós bírálatokról kérdezték a politikusokat.
Az Országgyűlés tájékoztatása szerint a parlamenti különóra célja, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a parlamentáris demokrácia alapjaival, betekintést nyerhessenek az Országgyűlés munkájába, bővítsék alkotmányos ismereteiket.

A program során a középiskolások megismerkednek az Országgyűlés működésével, megtekintik a plenáris ülést, részt vesznek egy országházi sétán, és meglátogatják az Országgyűlési Könyvtárat.

A hétfői programon a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ, valamint a fővárosi Ady Endre Gimnázium diákjai vettek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását