2024. március 29. - Auguszta

Putyin üzent

Vlagyimir Putyin a támogatására szervezett csütörtöki moszkvai kampánygyűlésen üzent a világnak: nem engedik meg, hogy beavatkozzanak az orosz belügyekbe.
2012. február 23. csütörtök 16:45 - HírExtra
Sokáig bizonytalan volt a kormányfő részvétele, a nagyszabású elnökválasztási nagygyűlés végén azonban, az esemény csúcspontjaként mégis megjelent Putyin a körülbelül nyolcvanezer ember előtt a Luzsnyiki stadion küzdőterén felállított nagyszínpadon.

Legfontosabbnak azt tartotta hangsúlyozni, hogy a világ nem szólhat bele Oroszország belügyeibe. Elemzők szerint az elnökválasztás egyetlen esélyesének tartott, s így magabiztosan kampányoló Vlagyimir Putyin a Nyugatnak így adta értésére, hogy csakúgy, mint a tavaly decemberi parlamenti választást ért bírálatokat, a március 4-i elnökválasztás tisztességét megkérdőjelező véleményeket is visszautasítja.

Az üzenetet azonban nem csak az elnökválasztásra lehet érteni. "Megvan a saját akaratunk. Ez bennünket minden időben győzelemhez segített. Győztes nép vagyunk, ez benne van a génjeinkben" - közölte Putyin.

A hazafias jelszavakkal és külsőségekkel megrendezett nagygyűlésre a résztvevők elmondása szerint buszok százaival szállították a közönséget, de a Luzsnyikihoz vezető metróvonalak is zsúfolásig megteltek. A stadionban az orosz televíziók tudósításai szerint több mint százezer lelkes támogató jelent meg, a rendőrség adatai szerint összesen 130 ezer ember vonult ki a rendezvényre.

A helyszínen tapasztaltak szerint a tömeg a rendezvény kezdetétől a végéig folyamatosan áramlott a stadionhoz és onnan a közeli metrómegállóhoz, így a közel százezer főt befogadó stadionban percről-percre változott a helyzet. Csak egy Lenin-szobor mögötti nagy plakát hirdette állandóan: Szavazatunk - Putyin!

Az orosz nemzeti színekbe "öltözött" tribün már a kezdetre megtelt, így a küzdőteret is elfoglalták a résztvevők. A hangulatról neves előadóművészek gondoskodtak, köztük az ország és Putyin kedvence, a Ljube együttes. A hivatalos szónokok kevesebb sikerrel lelkesítették a publikumot, Szergej Szobjanyin beszédét is lanyha taps fogadta, Moszkva főpolgármestere Putyin emberi és politikusi érdemeit méltatta.

A Putyin támogatására szervezett rendezvény részeként a tömeg előbb a Frunzenszkaja rakparton menetelt végig, de a résztvevők közül többen hazatértek, mert - mint mondták - átfáztak a mínusz egy fokos, de kellemetlen, hideg, szeles, havas időben.

A Luzsnyiki környékén tilos volt szeszesitalt árusítani, sokan mégis jókedvűen integettek a stadion felől jövet, és maguk kérték, hogy pár szót mondhassanak a sajtó munkatársainak. Voltak, akik kérdés nélkül elmondták: pénzt kaptak azért, hogy elmenjenek a nagygyűlésre, pedig nem is rokonszenveznek Putyinnal, és nincs is olyan jelölt, akire szavaznának. Egyikük szerint a törvényesség lenne a legfontosabb az országban.

Egy fiatal diák az Urálon túlról szintén önként állt a Magyar Televízió helyszínen forgató stábjának kamerája elé, és elmesélte, hogy a nagygyűlés közönségének nagy részét kötelezték arra, hogy megjelenjen, holott ünnep és pihenőnap van Oroszországban: a Haza védelmezőinak napja, amelyet a köznyelv csak a "férfiak napjaként" emleget.

Egy gyermekorvos mindenáron nyilatkozni akart, hogy elmondhassa: mindenképpen Putyint támogatja, mert ő jelenti az országnak a stabilitást. Az asszony Fehéroroszországból települt át Oroszországba, kért és kapott állampolgárságot. Néhány fiatal a helyi devizahiteleseket képviselte, arra kérve Putyint, hogy segítsen nekik ugyanúgy, ahogy ezt a magyar kormány a devizahitelesekkel tette - mondták.

A támogatók mellett egyéni tiltakozók is megjelentek a Luzsnyiki mellett. Marionyetka.ru felirattal és Putyin-ellenes jelszavakkal teli táblával álldogált sokáig egy férfi. A nagy számban felvonuló rendőrök egyike igazoltatta, de nem intézkedett vele szemben. A metrónál fiatalok egy csoportja az ellenzéki, tisztességes választásokat követelő tiltakozó mozgalmak fehér szalagjával jelent meg, de megjelentek a nacionalista és szélsőséges mozgalmak képviselői is.

Mások február 26-i akciójukra, a tiszta választásokért szervezendő rendezvényre hívták fel a figyelmet matricákkal. A Frunzenszkaja rakparton Borisz Nyemcov ellenzéki politikus korrupcióellenes röpiratát osztogató aktivistákat vettek őrizetbe, majd később elengedték őket.
Moszkvában elnökválasztási kampánygyűlést tartott a Puskin téren Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták elnöke. Gennagyij Zjuganov kommunista párti elnök hívei a Forradalom terén gyűltek össze. "A világon minden ellen" és a "narancsosok" ellen a Népgazdasági Kiállításnál tüntettek. A hatóságok bírságot szabhatnak ki Zsirinovszkijékra, de elvben a Putyint támogató rendezvény szervezőire is, mert a bejelentettnél sokkal többen voltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását