2024. április 23. - Béla
A következő 5-10 évben fokozatos reformokkal a kínai gazdaság további nyitására van szükség - írja a kínai nemzeti bank (PBoC) statisztikai osztálya csütörtökön megjelent tanulmányában.
2012. február 23. csütörtök 10:19 - HírExtra
A liberalizáció elsősorban azt jelenti, hogy a külföldi befektetőknek szélesebb körű hozzáférést kell garantálni a kínai ingatlan-, részvény- és kötvénypiacokon, mint ahogyan a kínai állampolgároknak is a külföldi piacokon.

A jelentés szerint Kínának ki kellene használnia az úgynevezett "stratégiai lehetőségek időszakát", így a központi vezetésnek lehetővé kellene tennie, hogy a kínai befektetők nyugati vállalatokat vásároljanak fel, a gazdasági válság miatt a korábbi évekhez képest alacsony áron. A PBoC szerint a tőkeexportot és a tőkeimportot három fő lépésben kellene liberalizálni.

Első lépcsőként a következő egy-három évben több kifelé irányuló kínai befektetést kellene engedélyezni. Második lépésként három-öt éves időtávlatban a kínai bankok jüanben hitelezhetnének a a külföldi pénzpiacokon, s ugyanígy a hazai hitelpiacokat is megnyitnák a külföldi pénzintézek előtt. Az utolsó lépés az ingatlan-, kötvény- és részvénypiacokat illető korlátozások eltörlése, amelyet követően a másodlagos piacok liberalizálására is sor kerülhet. A PBoC a tanulmányban a kamatlábak és az árfolyamrendszer liberalizálását, valamint a jüan nemzetközivé tételét is sürgeti.

A reformok a munkaintenzív ágazatokból a nagyobb hozzáadott értékű ágazatokba való átmenetet segítenék, valamint a háztartásoknak is több teret adnának pénzük befektetésére, vagyonfelhalmozásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását