2018. május 20. - Bernát, Felícia

Görögország szüksége

Az új görög mentőcsomag kedvező hatású lesz, de a görög gazdaságnak növekedési kilátásokra is szüksége van - vélekedett az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) kormányzója pénteken Bécsben újságírók előtt.
2012. február 24. péntek 14:11 - HírExtra
Jó kis program

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsában is helyet foglaló Ewald Nowotny szerint a 130 milliárd eurós csomag összességében "egy jó program", megteremti a lehetőséget a görög gazdaság számára a válságból való kilábalásra. Hangsúlyozta egyúttal, hogy teljesülniük kell még "számottevő törvényhozási feltételeknek is". A görög gazdaságnak növekedési kilátást kell biztosítani.

Nowotny a gazdasági újságírók klubjában annak a véleményének adott hangot, hogy egyelőre nem lesz szükség újabb lépésekre az EKB február végén várható hároméves likviditási tendere után. "Úgy vélem, az EKB-ben most az az általános érzés, hogy egyértelmű intézkedéseket hoztunk és most meg kell várni a hatásukat.

Én személyesen úgy gondolom, hogy nincs szükség újabb lépésekre" - fogalmazott.

Soha sem

Hangsúlyozta, hogy az EKB sosem foglal előzetesen állást. Nowotny szerint a refinanszírozási intézkedés pozitív hatása a bankokra elsősorban strukturális volt és nem vezetett a hitelkihelyezés masszív erősödéséhez.

Az osztrák gazdaságról szólva hangsúlyozta: az ÖNB szerint elengedhetetlen, hogy a tervezett osztrák takarékossági csomag ne maradjon papíron. A takarékossági csomagot valóban "keresztül is kell vinni" majd. "Mindent meg kell tennünk az államháztartás rendben tartásáért. Ezt nekünk kell véghezvinnünk, és nem a hitelminősítőknek" - tette hozzá.

Jóslat?


A tripla-A besorolást "nagyon könnyen el lehet veszíteni, de sokáig tarthat visszaszerezni" - figyelmeztetett.

A Standard&Poors januárban több másik euróövezeti ország mellett Ausztria AAA-minősítését is megvonta, a Moody's pedig a múlt héten stabilról a leminősítés lehetőségére figyelmeztető negatívra rontotta az osztrák besorolási kilátást.

Hangsúlyozta, hogy habár a "túl nagy takarékoskodás" visszafogja a gazdasági növekedést, nézete szerint a takarékoskodás hiánya sokkal súlyosabb hatással jár. Ez a hatás az osztrák államkötvények kamataiban jelentkezik.

Az osztrák parlament ezen a héten kezdte tárgyalni a kormány javaslatát a csomagról. A javaslat - amit a parlament várhatóan márciusban hagy jóvá - 2016-ig közel 27 milliárd euró megtakarítást irányoz elő. Ha ez sikerül, akkor ötven év óta először lesz egyensúlyban az osztrák költségvetés 2016-ban. A tervek szerint a megtakarítandó összeg hetven százaléka az állami kiadások csökkentéséből, harminc százaléka adóemelésből jön össze.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását