2024. április 16. - Csongor
A tervekkel ellentétben nem tartanak találkozót pénteken Brüsszelben az euróövezeti országok állam- és kormányfői - jelezték uniós források kedden.
2012. február 28. kedd 11:07 - HírExtra
Fenntartások

A közlés szerint a döntés oka, hogy Németországnak továbbra is fenntartásai vannak az euróövezeti stabilitási (mentő-) mechanizmus felső keretének emelését illetően.

Az euróövezeti államok vezetői a 27 európai uniós tagország állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozóját követően ültek volna össze, hogy az említett témát megvitassák.
Nem kizárt ugyanakkor, hogy még ebben a hónapban rendeznek egy euróövezeti csúcsértekezletet, hiszen januári döntésük értelmében a 17 tagállamnak legkésőbb márciusban határoznia kell a stabilitási mechanizmus (EMS) nagyságáról.

Beüzemel

Az EMS idén nyáron kezdi meg működését, a jelenlegi tervek szerint 500 milliárd eurós kerettel. Számos tagország azonban ezt kevésnek tartja ahhoz, hogy biztosan garantálni lehessen általa az adósságválság esetleges kiterjedésének megakadályozását.

Csütörtökön az euróövezeti országok vezetői - a teljes EU-csúcson tartandó munkavacsora keretében - a tervek szerint döntenek arról, hogy Herman Van Rompuy, az uniós állam- és kormányfői tanács elnöke az eurózóna országainak vezetőiből álló tanács elnöki szerepkörét is betöltse.

Van Rompuyt emellett várhatóan további két és fél évre - 2014 végéig -- megerősítik uniós elnöki tisztségében is.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását