2024. április 25. - Márk

Peking ismét a tibetiekkel erősködik

A társadalmi béke és a stabilitás biztosítását sürgette Kína tibetiek lakta területein az ország egyik magas rangú politikai vezetője, Csia Csing-lin (Jia Qinglin), a kínai népfront főtitkára - jelentette a kínai média pénteken.
2012. március 2. péntek 09:57 - HírExtra
A főellenség?

Az utóbbi időben "a dalai láma csoportja hiábavaló törekvésekkel folyamatosan igyekszik incidenseket előidézni" Tibetben és a tibetiek lakta négy tartományban - állította Csia egy regionális fejlesztési tanácsozáson, és utasította a helyi hatóságokat, hogy határozottan vegyék elejét "azoknak a konspiratív cselekményeknek, amelyekkel a tibeti területeken bizonytalanságot akarnak előidézni".

Csia arra buzdította a helyi vezetőket, hogy keressék fel a lakosokat, ébresszenek bennük bizalmat, és érjék el náluk, hogy támogassák a pártot és a kormányt. Hozzátette: "a hazájukat szerető szerzeteseknek több lehetőséget kell adni, a kolostorokat és lakóikat jobban be kell vonni a közszolgáltatásokba".

Még mindig itt

A népfront főtitkára hangoztatta, hogy fenn kell tartani a gazdaság növekedését a tibeti autonóm területen és a négy érintett tartományban. Emlékeztetett arra, hogy az idén tartják meg a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusát, s felszólította a hatóságokat, hogy "végezzék jól a munkájukat", úgy érjenek el haladást, hogy közben fenntartják a stabilitást.

Az éves ülésszakát szombaton megkezdő népfront főtitkára aláhúzta: Tibetnek és a tibetiek lakta területeknek a párt és az ország számára kiemelt jelentősége van. Mint mondta, az ötéves terv Tibetre vonatkozó feladatait végre kell hajtani, a Szecsuan, Jünnan (Yunnan), Csinghaj (Qinghai) és Kanszu (Gansu) tartományokra vonatkozó akciótervet gyors ütemben teljesíteni kell.

Hangzatos

A cél - jegyezte meg Csia -, a helyi gazdálkodók, pásztorok életkörülményeinek javítása különösen is a lakhatás, az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a társadalombiztosítás területén. Kiemelte, hogy a központi kormány minden, a térség fejlesztésével kapcsolatos politikai intézkedését megfelelő módon kell érvényesíteni a gyakorlatban.

Más jelentések szerint Tibet első számú vezetője, Csen Csuan-kuo (Chen Quanguo) ezekben a napokban - a közérdekre és a nemzetbiztonságra hivatkozva - utasítást adott az internet és a mobiltelefonok szigorúbb ellenőrzésére, a különböző tisztségviselőktől pedig nagyobb éberséget kért.

Lhászában és más tibeti területeken már korábban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak egyrészt a közelgő népfronti és parlamenti ülésszak, másrészt az 1959-es tibeti felkelés leverésének márciusi évfordulója miatt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását