2024. április 18. - Andrea, Ilma

Erénybank alakult

Erénybankkal ösztönzi jótettekre a hallgatóit egy kínai főiskola. Az egyedi "pénzintézetet" öt évvel ezelőtt nyitották, hogy az egy gyermeket engedélyező szigorú családtervezési politika bevezetése után született, gyakran önzőnek és elkényeztetettnek bélyegzett 1980-as, 1990-es generációbelieket jócselekedetekre ösztönözzék.
2012. március 12. hétfő 10:19 - HírExtra
A közép-kínai Csangsza (Changsa) város tudományos és technológiai egyetemének egyik főiskolai karán működő erénybanknak ma 11 ezer betétese van, vagyis csaknem minden hallgató részt vesz a kezdeményezésben. A diákok jótetteikkel bankszámláikon virtuális erényérméket gyűjtenek, így például egy órányi önkéntes munka egy-három, véradásért hat érme jár.

A felhalmozott érmék különféle előnyök megszerzését teszik lehetővé, így várólistákon való előrelépést, könnyebb ügyintézést és számos másfajta segítséget a főiskola falain belül. A bankbetét gyarapítását ösztönzi többek közt az is, hogy az ösztöndíjak és a különféle szociális juttatások előfeltételeként legalább 10 érmét írnak elő a szabályok.

Az érmeszűkében lévőket - akárcsak a valós életben - hitelekkel segíti az erénybank, amelyek felvétele után kamatot fizetnek a hallgatók. A kezdeményezés sikerét egy 2011-es felmérés mutatja, mely szerint a hallgatók 80 százaléka az erénybank létrejötte óta jóval inkább hajlandó önkéntességre, s a korábbinál fontosabbnak gondolja a közszolgálatot. A kezdeményezés jó például szolgálhat a többi felsőoktatási intézmény számára is - vélik az ötletgazdák.

Március elején kísérleti jelleggel a csangszai erénybankhoz hasonló rendszert vezetett be az északkelet-kínai Jentaj (Yantai) városa is. A lakók itt jótetteikért pontokat kapnak, amelyeket adókedvezményre, hitelügyintézésre vagy munkahelyi ajánlásra válthatnak be. A legtöbb pontot gyűjtők iskoláikban és munkahelyükön különleges elismerésben részesülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását