2024. április 24. - György

Mi a devizaeladósodás oka?

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén döntő többséggel általános vitára alkalmasnak ítélte a 2002-2010. közötti lakossági devizaeladósodás okait, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló jelentést és az ehhez kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot.
2012. március 12. hétfő 12:53 - HírExtra
A jelentésre, amelyet az Alkotmányügyi bizottságnak a témával foglalkozó albizottsága készített, a kormányzati többség igennel, az MSZP négy képviselője nemmel szavazott. A határozati javaslat általános vitára bocsátásánál a szocialisták tartózkodtak. Az LMP és a Jobbik képviselői nem vettek részt az ülésen.

A szavazást megelőzően Veres János (MSZP) a jelentés több hibás megállapítására hívta fel a figyelmet, hozzátéve hogy ezek nagyobb része már kikerült a határozati javaslatból. Példaként említette, hogy a 2000-2002 közötti ingatlanvásárláshoz kapcsolódó kamattámogatást hosszabb távon a költségvetés nem lett volna képes finanszírozni.

A felvetésre az előterjesztő Vitányi István (Fidesz) helyett Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára válaszolt, kifejtve, hogy a 100 milliárd forintra rúgó kamattámogatás belefért volna a költségvetés 10 ezer milliárd forintot elérő mérlegfőösszegébe, legfeljebb némi átcsoportosítást kellett volna végrehajtani az egyes fejezetek között.

A költségvetési bizottság kormányzati többsége nem támogatta Szekeres Imre (MSZP) törvényjavaslatát, amely álláspontja szerint a közteherviselés igazságosságának erősítését és a munkahelyteremtés ösztönzését szolgálná. A július 1-én bevezetendő javaslat például az éves bruttó jövedelem 5 millió forint feletti részét a meglévő 16 százalékos szja mellett további 16 százalékos szolidaritási adóval sújtaná.

Emellett azt is javasolta a szocialista képviselő, hogy a kormány állítsa vissza a 2011-ig érvényes adójóváírást egy általánosan elfogadott jövedelemhatárig. A javaslat egy másik pontja szerint a nem munkából származó jövedelem (kamatadó, osztalékadó) mértékét 8 százalékkal meg kellene emelni azoknál, akiknek éves jövedelme meghaladja az öt millió forintot.

A javaslat kitér a társasági adó mértékére is: az 50-500 millió forint adóalappal rendelkező vállalkozásoknál az adó mértékét 19 százalékra emelné a képviselő. Szekeres Imre módosítást javasolt az általános forgalmi adó kulcsánál is, annak mértékét 27 százalékról visszaállítva 25 százalékra. Emellett a javaslat a szolidaritási járulékot (korábbi nevén tb-járulékot) három százalékponttal csökkentené és a munkavállalóknál bevezetett egy százalékos többletterhet megszüntetné.

A 2012 második felére érvényes javaslat összességében 30 milliárd forint többletbevételt hozna a költségvetés számára, miközben szükségtelenné válna az a bérkompenzációs tétel, amelyet most emelt meg 21 milliárd forinttal az Országgyűlés - érvelt a szocialista képviselő.
A kormány nem támogatja a javaslatot - mondta szaktárca képviselője a bizottsági ülésen, hozzátéve, hogy az NGM számításai szerint a javaslatcsomag a költségvetés számára több tízmilliárd forintos bevétel kieséssel járna. A többkulcsos adó indokolatlanul bonyolítja az adórendszert az egykulcsossal szemben - jelezte a szaktárca képviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását