2024. március 29. - Auguszta

Magyar kitüntetések Lengyelországban

Magyar állami kitüntetéseket adott át - Schmitt Pál köztársasági elnök megbízásából - Kiss Róbert varsói magyar nagykövet a két nemzet barátságát elmélyítő magyar és lengyel kutatóknak, valamint egy lengyel vállalkozónak a nemzeti ünnep alkalmából vasárnap este a varsói királyi várban.
2012. március 19. hétfő 08:53 - HírExtra
A magyar államfő a magyar-lengyel kulturális és tudományos kapcsolatok erősítéséért és fejlesztéséért Jerzy Wyrozumski történészt a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével, Esztényi Szabolcs zongoraművészt és zeneszerzőt, Körmendy Adrienne történészt és Petneki Áron történészt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki, míg a két ország gazdasági együttműködésének serkentéséért Mieczyslaw Lubowiecki vállalkozónak a Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozta.
A kitüntetettek nevében Wyrozumski mondott köszönetet a megtiszteltetésért, hangsúlyozva: "mindannyian a legjobbakat kívánják Magyarországnak".

A királyi vár dísztermében csaknem 300 vendég vett részt az ünnepségben, melynek keretében Esztényi Szabolcs rövid zongorakoncertet adott, majd az erdélyi Fabatka népzenei együttes is fellépett.

Jerzy Wyrozumski a krakkói Jagelló Egyetem nyugalmazott professzora, a legfontosabb lengyel tudományos intézmények és társaságok tagja és a krakkói Lengyel-Magyar Történész Vegyes Bizottság elnöke.

Esztényi Szabolcs 1956-os szabadságharcos, aki jelenleg a varsói és lódzi zeneművészeti egyetemeken oktat és lengyel, illetve nemzetközi fesztiválok gyakori vendége.

Körmendy Adrienne volt diplomata a Magyar Tudományos Akadémia levéltárában is dolgozott. Nyolc éve a Varsói Egyetem magyar tanszékének oktatója.

Petneki Áron nyugalmazott professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar-Lengyel Történész Vegyes Bizottságának elnöke.

Mieczyslaw Lubowicki a krakkói magyar tanszék és a kőbányai lengyel templom adományozója, akinek a két országban alapított cégei hozzájárultak a magyar-lengyel kereskedelmi kapcsolatok kiépítéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását