2024. április 20. - Tivadar

Teafajták aranyárban

A tavaszi szezon közeledtével sosem látott magasságokba emelkedtek egyes teafajták árai Kínában - a legjobb minőségű, ritka teák ma luxusajándéknak, de akár kiváló befektetésnek is számítanak.
2012. március 28. szerda 12:48 - HírExtra
Ugyan a tealevelek szedése idén még el sem kezdődött, az elmúlt hetek árverésein már beindult az idei termés értékesítése, s rögtön rekord is született. A kelet-ázsiai ország egyik legjobb zöld teájaként számon tartott hangcsoui (Hangzhou) Longcsing (Longjing) tea legelső zsenge, s így különlegesen jó minőségűnek tartott hajtásaiból készült tea kilogrammjáért ugyanis nem kevesebb mint 360 ezer jüant, vagyis 12,6 millió forintot ajánlottak egy aukción - számolt be a kínai nemzeti rádió.

Az eset ugyan egyedi, az árak ugyanakkor a szakértők szerint a tavalyinál átlagosan 20-25 százalékkal lesznek magasabbak idén. A polcokra kerülő tea ára 200 jüan (7 ezer forint) körül alakul, miközben a legjobb minőségű Longcsing tea kilogrammja 80 ezer - 100 ezer jüan (3-3,5 millió forint) között mozog majd.

Utóbbit elsősorban magas rangú hivatalnokok és üzletemberek vásárolják, s ma már a drága likőrökhöz és cigarettamárkákhoz hasonlóan kiváló ajándéknak számít, de sokan befektetésként is tekintenek rá - mondta a rádiónak egy kínai teakereskedő.

A többi híres márka legjava is drágult idén: a Kuapien (Guapian) tea kilogrammja 40 ezer (1,5 millió forint), a Csientao (Qiandao) pörkölt zöldteáé 20 ezer jüan (750 ezer forint) körül alakul. A tavasz egyébként a legfontosabb időszak az ország teakereskedelmében. A kínai teamarketing egyesület statisztikái szerint az összes eladás 75 százaléka az év ezen időszakában történik, ugyanakkor a termelés csupán 40 százaléka zajlik ekkor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását