2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mit hoztak a gólyák?

Megérkeztek az első gólyák Baranyába, március eleje óta az itt fészkelő gólyák harmada tért vissza, ami 5-10 százalékkal jobb arány a tavalyinál.
2012. április 3. kedd 11:57 - HírExtra
Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta: a megyébe az első gólyák március 8-án érkeztek meg, az első párt Kétújfaluban látták. A következő két hét időjárása hátráltatta a gólyák vonulását, nagyobb számban csak március 24-e és 27-e között figyelték meg a természetvédők a fészket foglaló madarakat.

A természetvédelmi szakember az MTI-nek elmondta: márciusban a baranyai gólyák egyharmada érkezett vissza, ez 5-10 százalékkal jobb arány a tavalyihoz képest.

Gerdén a falu központjában egy villanyoszlopra kihelyezett gólyafészektartó deformálódni kezdett, ezért a természetvédelmi egyesület kérte az áramszolgáltatót, hogy cserélje ki a szerkezetet.

Március elején ez meg is történt, de a kivitelező a szomszédos oszlopra rakta ki az új fészektartót, és fészekanyagot sem helyeztek fel rá. Ezzel Bank László szerint jelentősen csökkent a gólyák letelepedésének esélye. A falu lakossága a természetvédelmi egyesület segítségét kérte, közbenjárásukra a falu egyetlen gólyapárjának fészke, amely három évtizede a falukép része, újra az eredeti helyen várja a gólyák visszaérkezését.

(Válasz: magukat. - Szerk.)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását