2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vizsgálódnak az egyházügyi törvény körül?

Az Európai Bizottság felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal azt tudakolva, hogy az egyházügyi törvény összhangban van-e a témába vágó európai uniós irányelvvel - jelentette be Viviane Reding igazságügyi biztos európai parlamenti képviselőknek adott válaszában.
2012. április 11. szerda 18:02 - HírExtra
Képviselők egy csoportja, köztük az MSZP EP-delegációjának három tagja az írásbeli kérdésben azt jelezte a biztosnak, hogy a közelmúltban lépett hatályba a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény, és ez szerintük "figyelmen kívül hagyja a 2000/78/EK irányelvben előírt fontos, törvényes és igazolt alkalmazási feltételek kritériumát", valamint a kivételek körét kiterjeszti a valláson és meggyőződésen kívüli területekre is, ami szerintük ellentétes az irányelvvel.

A beadványt Tabajdi Csaba, Göncz Kinga és Gurmai Zita magyar szocialista EP-képviselőkön kívül aláírta még Michael Cashman brit munkáspárti képviselő (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti képviselő (Európai Zöldek), Sophia in "t Veld a holland Demokraták 66 párthoz tartozó képviselő (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért), Raül Romeva i Rueda katalóniai zöldpárti képviselő (Európai Zöldek), a brit Liberális Párthoz tartozó Sarah Ludford bárónő (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért), valamint a finn Nemzeti Koalíciós Párthoz tartozó Sirpa Pietika:inen (Európai Néppárt).

Az interneten is olvasható válaszban Reding megerősítette, hogy a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról szóló irányelv tiltja a valláson, meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést a foglalkoztatás és a munkavégzés során. Hozzátette, hogy a jogszabály egyik cikke "különleges esetekben korlátozott eltéréseket biztosít", amelyeket az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint "megszorítóan kell értelmezni".

A munkaerő felvételére, a foglalkoztatási jogviszony megszüntetésére és a munkaviszonnyal kapcsolatos egyéb feltételekre vonatkozó tagállami jogszabályoknak tiszteletben kell tartaniuk az "irányelv értelmében vett egyenlő bánásmód elvét" - tette hozzá.

A biztos jelezte, hogy az uniós végrehajtó testület "felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal további tájékoztatásért és annak vizsgálata céljából, hogy a magyar jogszabály összhangban van-e a 2000/78/EK irányelvvel".

A témáról kiadott közleményben az MSZP-képviselők emlékeztettek arra, hogy a magyar törvény néhány pontját az Európa Tanács mellett működő szakértői testület, a Velencei Bizottság is kifogásolta.

Tabajdi Csaba delegációvezető fogalmazása szerint "mindez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány által rohamtempóban kialakított új magyar alkotmányos renddel és az alapjogok védelmével súlyos problémák vannak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását