2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Oscar-díjra megy a Szerelem

Michael Haneke Amour (Szerelem) című filmjét nevezik Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az osztrák filmszakma képviselői - jelentették be kedden Bécsben.
2012. szeptember 4. kedd 14:54 - HírExtra
A film májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Az idén 70 éves osztrák rendező ezzel pályája során második alkalommal részesült a rangos elismerésben. "Ez nemcsak (Michael Haneke) karrierjében jelent csúcspontot, de az osztrák filmtörténelemben is jegyezni fogják" - fogalmazott közleményében az osztrák Film- és Zeneipari Szakszövetség (FAMA).

A kilenctagú zsűri indoklása szerint a Szerelem "virtuóz rendezésű, szigorú formai jegyeket felmutató kamaradarab, amelyben a rendező két rendkívüli színész közreműködésével esettanulmánnyá sűríti egy idős házaspár kilátástalan szerelmi történetét".

A filmet Ausztriában szeptember 21-én kezdik vetíteni a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia 85. díjkiosztóját február 24-én rendezik meg a Los Angelesben. Az akadémia zsűrije január 15-én teszi közzé annak az öt filmnek a listáját, amelyek közül végül az egyik elnyeri az arany szobrocskát.

Michael Haneke első nagy nemzetközi sikerét 2001-ben A zongoratanárnő című filmjével aratta. Ezért a rendezéséért a cannes-i zsűri nagydíját vihette haza. 2009-ben A fehér szalag című alkotásáért a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát nyerte el, idén ez a siker megismétlődött a Szerelemmel. Haneke a fesztivál történetében a hetedik olyan alkotó, aki kétszer is megkapta az Arany Pálmát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását