2024. április 23. - Béla

Kiállítják az ellopott Csontváryt

Vasárnapig láthatja a közönség Pécsen Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerült festményét.
2012. szeptember 26. szerda 18:45 - HírExtra
Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerdán, Pécsen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hét végén lejár a kölcsönzés ideje, ezért a június 15-én, a Csontváry Múzeumban kiállított művet vissza kell adni a tulajdonosának.

Megjegyezte: a festmény kiállításához tárlatvezetések és előadások is kapcsolódtak, a múzeum ez idő alatt több mint 10 ezer látogatót fogadott.

Az 1902 körül készült Szerelmesek találkozása 2006-ban a hazai árverések történetében rekordáron, 230 millió forintért kelt el. A képet korábban még nem állították ki, az aukcióig sem a szakma, sem a közönség nem láthatta teljes egészében, reprodukálva is csak egy részlete volt Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

A művész átmeneti korszakának főműveként számon tartott, értékét tekintve 288 millió forintra becsült festményt több műalkotással együtt idén márciusban ellopták egy budapesti lakásból. A tárgyak előkerültek, a Szerelmesek találkozását az egyik tolvaj apósának fővárosi otthonában, befalazva találták meg.

Ezután Sárkány József, a baranyai múzeumi igazgatóság művészettörténeti osztályvezetője felvette a kapcsolatot a kép tulajdonosával, aki hajlandó volt kölcsönadni a festményt azért, hogy azt egy ideig a nagyközönség is láthassa. A múzeumnak csak szállítási és biztosítás díjat kellett fizetnie a tárlat idejére.

Sárkány József az MTI-nek korábban azt mondta: a kép kölcsönkérésének gondolata annak okán vetődött fel, hogy a Csontváry mintegy száz alkotásból álló életművéből negyvenkettőt őrző múzeum Pécsen van, egy mű értéke pedig abban a közegben mérhető fel igazán, ahova tartozik. A magántulajdonban lévő Csontváry-kép kiállítása emellett segít az alkotó életművének megismerésében, megértésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását