2024. április 20. - Tivadar
Egyedülálló premiert tervez decemberre a Szegedi Nemzeti Színház. Gyüdi Sándor igazgató sajtótájékoztatón elmondta, az ünnepi programban saját produkciók mellet számos vendégelőadás is helyet kap, hogy a nézők számára minél változatosabban, színesebben zárulhasson az év.
2012. november 26. hétfő 07:17 - Pál Fanni
A népszerű, abszurd humort játszó L'art pour l'art Társulat ezúttal egy minden ízében új darabbal örvendezteti meg a közönséget. A Piroska, a farkas című előadás a csoport hagyományainak megfelelően négyszereplős, a történetet pedig diavetítéssel teszik színesebbé. Az előadást december 13-án nézhetik meg az érdeklődők.

Másnap, 14-én, páratlan bemutatót kínálnak: a Sándor János által rendezett Zerline, a szobalány történetét. A Broch darab fordítását a Szegedi Nemzeti Színház rendelte meg Győrffy Miklóstól, így a szegedi premier Magyarországon ősbemutató lesz. Ugyan monodrámáról van szó, a történet mégis két színészt igényel.

Sándor János a színház sajtótájékoztatóján elmondta, bár ez Fekete Gizi jutalomjátéka, Barnák László feladata is nagyon hangsúlyos, az ő szerepe ugyanis a ma már kihalófélben lévő művészi alázat.

„Ott kell lenni a színpadon, és mégsem szabad ott lenni, jelentősnek kell lenni, és el kell tűnni”- mondta a rendező Barnák szerepéről. Mivel egy sajátos krimiről van azonban szó, csak annyit mondhatott : Fekete Gizi egy olyan szobalányt alakít, akinek „története” van.

December 22-én Tóth Bagi Csaba Balkán Uniójának koncertjével várják az érdeklődőket. Az együtteshez ezúttal két kiváló zenész, Mike Stern és Trilok Gurtu is csatlakozik, így az egyedülálló zenei élmény garantált.

Ünnepek alatt

December 26-án és 27-én a baletté a főszerep, mind a két nap a Diótörő kerül ugyanis terítékre. Senkit se tévesszen meg azonban az egyező cím, két egymástól végletesen eltérő darabot láthat, aki ezeken a napokon betér a színházba.

Szerdán a Szegedi Kortárs Balett feldolgozását, csütörtökön pedig a világhírű Kijevi Balett vendégelőadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Míg a szegedi társulat előadása karakteres, játékos történetvezetésű darab, a Kijev City Balett negyven táncosának köszönhetően a klasszikus balett kedvelői is találhatnak maguknak valót az ünnepi repertoárban.

Az időpontválasztás sem véletlen: a cél, hogy mindkét előadást megnézzék az érdeklődők, a kettő együtt ugyanis páratlan élményt jelent.

Cigányzenekar

December 29-én a színház mindkét színpadán zenészek kapnak helyet: a Nagyszínházban a 100 tagú cigányzenekar muzsikál majd a Kossuth-díjas előadóművésszel, Bangó Margittal kiegészülve. Eközben a Kisszínházban a Karácsonyi Dixie Gálán a Storyville Jazz Band és a Hot Jazz Band zenél, a gálán régi magyar slágerek is felcsendülnek majd.

Több kétszereplős vendégelőadást is műsorra tűzött a színház: december 18-án „Az isteni Sarah” címmel Vári Évát Gálffi László társaságában, míg 23-án a „Hat hét, hat tánc” című darabban Kulka János mellett láthatjuk a színpadon.

28-án pénteken Verebes Linda és Pindroch Csaba közös produkcióját tekinthetjük meg, „Mr. és Mrs.” címmel.

A már hagyományosnak mondható Szilveszteri Gála sztárvendége Esztergályos Cecília lesz, operettek, sanzonok és kabarémorzsák egyaránt színesítik majd az ünnepet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását