2024. április 19. - Emma

Kína: a dohányzás vége

Hároméves tervvel fogná vissza a dohányzást a kínai vezetés - a jelentős állami bevételek és a komoly érdekharcok miatt ugyanakkor lényeges változás nem valószínűsíthető.
2013. január 3. csütörtök 11:42 - HírExtra
Az ipari és információtechnológiai minisztérium legutóbbi, a dohányzás visszaszorítására irányuló, interneten olvasható terve szerint a központ az évtized közepéig a 2010-es 28 százalékról 25 százalékra csökkentené a dohányzó lakosok arányát.

A 23 oldalas terv a közösségi tereken való dohányzás országos betiltásáról is szól, amelyet törvényben csak városi, legfeljebb tartományi szinten szabályoztak. A vezetés a jövőben például a kormányzati hivatalokban, iskolákban és kórházakban "füstmentes egységeket" hozna létre, amelyek száma jelenleg elhanyagolható. A döntéshozók a jelenleginél több, a dohányzás veszélyeire felhívó kampányt szerveznének, és visszaszorítanák a dohánycégek által szponzorált hirdetéseket is.

Bár a tervek ambiciózusnak tűnnek, megvalósításuk több tényező miatt is kétséges - vélik a kritikusok, és írja maga a központi China Daily napilap is. Az egyik ezek közül az iparágból származó bevételek nagysága, mely a kínai becslések szerint az összes állami bevétel 6 százalékát teszi ki, az amerikai Brookings Intézet számításai szerint pedig akár annak egytizedére is rúghat. A China Daily úgy becsüli, hogy a 300 millió aktív füstölőre építő dohányipar emellett 20 millió főnek ad munkahelyet.

A lap a dohányzásellenes tervről szóló írásában azt is megjegyzi: a dohányzási tilalmat szinte sehol nem tartják be az országban, főképp azért, mert megszegését a hatóságok csak elhanyagolható számú esetben szankcionálják. A dohánytermékek ára továbbra is alacsony, átlagosan 10-20 jüan (360-720 forint) körül alakul, a dobozon csupán kétsoros figyelmeztetés hívja fel a figyelmet a termék káros hatására.

A dohányzással kapcsolatos betegségek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente több mint egymillió ember halálát okozzák az országban, s jelentős mértékben hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához, melyek az összes haláleset 80, az egészségügyi rendszer kiadásainak pedig 70 százalékáért felelősek.

A szigorúbb szabályozásra való kilátásokat csökkentheti az a tény is, hogy a Ven Csia-pao miniszterelnököt várhatóan tavasszal váltó, a közegészségügyért is felelőssé váló Li Ko-csiang annak a Li Ko-mingnek a testvére, aki az állami dohánymonopóliumért felelős hivatal helyettes vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását