2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Alternatív energia

A japán kormány a jelenlegi háromszorosára növeli az ország szélenergia-termelésének mértékét egy áprilisban kezdődő, 310 milliárd jenes fejlesztési program keretében - írta hétfőn a Jomirui Simbun japán napilap.
2013. február 4. hétfő 16:14 - HírExtra
A kormány Honsú és Hokkaidó sziget északnyugati területein készül támogatni a szélkerekek felállítását és a távvezeték-rendszert kiépítését.

A szélenergia 2011-ben a japán áramtermelés kevesebb mint 0,1 százalékát adta, annak ellenére, hogy előállítása a kormány felmérései szerint nagyjából tíz jenre jön ki kilowattóránként. Ez nagyságrendileg megegyezik a földgázalapú erőművek költségeivel, de olcsóbb, mint a napenergia.
A terv értelmében a kabinet kiépíti a szükséges távvezeték-rendszert, amelyet a szélenergia-termelő cégek díj ellenében használhatnak.

A távlati tervekben az is szerepel, hogy ezt a rendszert az ország délnyugati részeire is kiterjesszék, amivel a Jomirui forrásai szerint a jelenlegi hatszorosára tudnák növelni a szélenergia-termelést.

A fosszilis energiahordozókkal gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkező Japán a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően kezdett nagyobb figyelmet szentelni a megújuló energiaforrásoknak. A szélenergia kormányzati támogatása mellett a közelmúltban több hatalmas napelemfarm építésébe kezdtek a szigetországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását