2024. április 26. - Ervin

A kilengés a gond

Francois Hollande francia köztársasági elnök arra szólította fel az euróövezetet kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben (EP), hogy óvja meg a közös fizetőeszköz árfolyamát az "irracionális" kilengésektől.
2013. február 5. kedd 17:47 - HírExtra
Hollande szerint az euró árfolyamának alakulása aláássa az euróövezet számos országában, így Franciaországban a versenyképesség javítása érdekében megvalósított reformokat.
Az euró jelenlegi árfolyama 1,35 amerikai dollár, ami általános megítélés szerint túl magas, és rontja az euróövezet exportképességét.

"Nem engedhetjük, hogy az árfolyam a pénzpiacok kénye-kedve szerint ingadozzon" - fogalmazott a szocialista politikus.

Hollande szerint az euróövezetnek ki kell alakítania saját árfolyampolitikáját, ellenkező esetben alkalmasint olyan árfolyamokkal kénytelen szembesülni, amelyek nem tükrözik a gazdaság tényleges állapotát. Az Európai Központi Bank függetlenségét meg kell őrizni, ugyanakkor az európai gazdasági érdekeket jobban védelmező monetáris rendszerre van szükség - mondta Hollande anélkül, hogy részletesen kifejtette volna, milyen reformokra gondol.

Ami a csütörtök-pénteki brüsszeli rendkívüli EU-csúcs várható fő témáját, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügyét illeti, Francois Hollande óvott attól, hogy túlságosan nagyot nyessenek le a kiadások eddigi szintjéből. "Ésszerű kompromisszum" szükségességét hangoztatta, és megjegyezte, hogy a fejletlenebb régiók felzárkóztatását szolgáló kohéziós forrásoknak "kielégítő mértékben" rendelkezésre kell állniuk. Védelmébe vette a Franciaország szemszögéből különösen jelentős mezőgazdasági támogatási keretet is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását