2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A világ legnagyobb expediciója a Dunán

A most zajló Nemzetközi Duna Expedíció (JDS3) a világon a legnagyobb folyami kutató expedíció 2013-ban, az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évében - mondta Ivan Zavadsky, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) főtitkára kedden a magyar fővárosban sajtótájékoztatón.
2013. augusztus 27. kedd 14:45 - HírExtra
Az expedíció hétfőn érkezett Budapestre. A főtitkár közölte: augusztus 13. és szeptember 26. között a JDS3 hajói 6 hét alatt összesen mintegy 2400 kilométert tesznek meg 10 országon keresztül folyásirányban lefelé haladva, egészen a Duna-deltáig. A JDS3 munkáját a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság koordinálja. A tudósokból álló nemzetközi kutató csapat például mintavételezést végez, fedélzeti elemzést és feldolgozást készít az összegyűjtött minták felhasználásával.

Medgyesy Balázs kormánybiztos arról beszélt, hogy a mostani expedíció - amelyet 2001-ben és 2007-ben is megelőzött egy-egy hasonló - kiemelt projektje az unió Duna Régió Stratégiájának. A kutatási eredmények pedig különösen fontosak a térség államainak - így Magyarországnak is - egyebek mellett a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek fejlesztésében, valamint az aszály elleni védekezésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását