2024. április 24. - György

Offshore cégek árulják az államkötvényeket?

Az Együtt-PM szövetség arra szólítja fel Orbán Viktort és kormányát, hogy "tegyen rendet" és érje el, hogy ne "magántulajdonú offshore cégek árusítsák a letelepedési államkötvényeket", hogy az azokból befolyó pénzek a költségvetést gazdagítsák - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Juhász Péter.
2013. szeptember 4. szerda 14:18 - HírExtra
A szervezet társelnöke azokra a sajtóban megjelent hírekre hivatkozott, amelyek szerint a kötvények forgalmazását hét, a Kajmán-szigetekre, Máltára, Liechtensteinbe és Ciprusra bejegyzett offshore hátterű cég végzi, amelyek közül csak egy van Budapestre bejelentve. Juhász Péter sajtótájékoztatóját egy olyan épület előtt tartotta, ahová információi szerint az utóbbi vállalkozást bejelentették.

A társelnök úgy fogalmazott: ez a kormány vezette be a közbeszédbe, méghozzá szitokszóként az "offshore-lovag" kifejezést. A politikus kijelentette: az úgynevezett letelepedési államkötvényeket viszont ilyen cégek árusíthatják, "ráadásul egy olyan személy jelentős befolyásával, Rogán Antalról van szó, akinek a parlamenti gazdasági bizottságban vezetőként rendkívül nagy beleszólása van, hogy az állam mely cégekkel köt szerződést". Hozzátette: ezek a cégek a letelepedni kívánó embereken személyenként húszmillió forintot keresnek.

A parlament tavaly decemberben szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely létrehozza Magyarországon az úgynevezett befektetői letelepedés jogintézményét. Az ezt igénylő üzletembereknek legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral kell rendelkezniük. A Nemzetgazdasági Minisztérium februári rendelete szerint az államkötvények forgalmazása az Államadóság Kezelő Központ Zrt.-hez (ÁKK) tartozik, a parlament gazdasági bizottsága pedig úgy döntött, hogy közvetítő cégek bíz meg az értékesítéssel.

Juhász Péter egy más témában feltett kérdésre válaszolva leszögezte: ha bekerül a parlamentbe, akkor továbbra is minden olyan ügyet támogatni fog, amelyek mellett eddig kiállt, legyen az roma jogvédelem vagy a kábítószer-fogyasztók büntethetetlenségének elérése. Így arra reagált, hogy képviselőként továbbra is támogatná-e a drogliberalizációt. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy legyen a témával foglalkozó civil szakemberek által készített drogstratégia, mert mint mondta, a kormányzat azt megszüntette. Végül közölte, ez nem az Együtt-PM hivatalos álláspontja, mert ez a kérdés eddig nem is került elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását