2024. április 23. - Béla

Nehezebb a nyugdíjasoknak

Az MSZP szerint nem javult a nyugdíjasok helyzete a kormányváltás óta, miközben a kormány egymillió embert kirakott a nyugdíjrendszerből.
2013. december 11. szerda 13:26 - HírExtra
Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a szocialisták szembesítő kampányának részeként szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: a Fidesz 2010-ben olyan, az időseket szolgáló politikát ígért, ami több a szerzett jogok védelménél és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzésénél.

Ehhez képest - folytatta - a kormány szerzett jogokat vett el, amikor megszüntette a korhatár előtti nyugdíjakat, átnevezte és megadóztatta őket, a rokkantakat pedig méltatlan és megalázó felülvizsgálati eljárásnak vetette alá.

Tóbiás József azt mondta: a nyugdíjasok helyzete nem javult érdemben a kormányváltás óta, annyiban pedig még nehezebb is lett, hogy a romló életkörülmények miatt egyre többen közülük családfenntartóvá váltak, gondoskodniuk kell unokáik taníttatásáról, gyermekeik hiteltörlesztéséről.

Az MSZP-s politikus azt is mondta: a kormány a gyorsvonati pótjegy bevezetésével voltaképpen megszüntette a 65 éven felüliek ingyenes utazási lehetőségét.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány egymillió embert kitett a nyugdíjrendszerből: 300 ezren elvesztették korkedvezményes, korengedményes és szolgálati nyugdíjukat, ugyanennyien a rokkantnyugdíjukat, rehabilitációs vagy szociális járadékukat, 400 ezer ember ellátása pedig bizonytalanná vált, miután az özvegyi nyugdíjak, a rokkantsági ellátások és az árvaellátás kikerült a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény védelme alól, így bármikor elvehető, csökkenthető, szüneteltethető.

Eközben - jegyezte meg - a kormány eltörölte a járulékplafont, így a legjobban keresők nagyobb ellátásra lesznek jogosultak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását