2024. április 18. - Andrea, Ilma

Adatgyűjtési botrány: az EU-nak lépnie kell

Bemutatta szerdán jelentéstervezetét Claude Moraes, brit munkáspárti európai parlamenti (EP-) képviselő, akit azzal bízott meg az EP alapjogi bizottsága, hogy vizsgálja ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos, tömeges adatgyűjtés ügyét - közölte az EP sajtószolgálata.
2013. december 18. szerda 18:01 - HírExtra
Moraes javaslatában azt írja, hogy az Európai Uniónak csak akkor szabadna szabadkereskedelmi és befektetési megállapodást kötnie az Egyesült Államokkal, ha abban nem szerepelnek adatvédelmi előírások, ezeket a kérdéseket ugyanis szerinte külön kellene kezelni. A dokumentum uniós internetes tárhely, felhő létrehozását sürgeti, s egyben egy olyan jogorvoslati lehetőség megteremtését, amellyel az európai polgárok érvényesíthetik adatvédelmi jogaikat az Egyesült Államokban.

A jelentéstervezetről, amelyhez most a képviselők módosító indítványokat terjeszthetnek be, január végén szavaz az EP alapjogi bizottsága, az uniós parlament plénuma pedig februári strasbourgi ülésén dönthet a dokumentum elfogadásáról.

"Világos politikai jelekre van szükség, hogy az Egyesült Államok érti a különbséget szövetséges és ellenfél között" - állapítja meg a brit politikus által ismertetett jelentéstervezet, amely egyfajta etikai kódex létrehozására szólítja fel az Egyesült Államokat annak szavatolása érdekében, hogy az amerikaiak nem kémkednek az EU intézményei és létesítményei után.

Emellett Moraes arra tesz javaslatot, hogy az Európai Bizottság függessze fel az EU és az Egyesült Államok között kötött úgynevezett "Safe Harbor" megállapodást, amelynek értelmében amerikai vállalatok könnyebben juthatnak hozzá európaiak adataihoz, ha vállalják, hogy betartják az uniós adatvédelmi szabályokat. Ezen túlmenően Moraes azt is sürgeti, hogy a bizottság függessze fel az úgynevezett Terrorizmus Finanszírozását Követő Programról (TFTP) szóló egyezmény alkalmazását, amelynek keretében Washington banki adatokat kap az Európai Unióból.

Az európai felhőszolgáltatás szükségessége mellet azzal érvel a brit képviselő, hogy szerinte az amerikai vállalatok hasonló szolgáltatásain tárolt adatokhoz az NSA minden további nélkül hozzáférhet.

Az uniós polgárok számára a jogorvoslat lehetőségét úgy képzeli megteremteni Moraes, hogy az Európai Bizottság által jövő tavaszra tető alá hozni tervezett európai-amerikai adatvédelmi keretmegállapodás keretében lehetővé tenné, hogy az EU polgárai amerikai bíróságokon érvényesíthessék jogaikat. Jelenleg ugyanis az amerikai jog csak amerikai állampolgároknak és ott élőknek garantálja a lehetőséget ahhoz, hogy az amerikai igazságszolgáltatáshoz forduljanak.

A szöveg emellett azt is szorgalmazza, hogy az EU társjogalkotó intézményei, az EP és a szakminiszterek tanácsa legkésőbb a jövő év végéig állapodjanak meg az adatvédelmi előírások reformjáról. Emellett a dokumentum az újságírók és forrásaik védelmének javítását is kívánatosnak tartja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását