2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vaseső és homokhó esik

Először készült időjárás-jelentés egy barna törpére vonatkozóan: csillagászok szerint a Földhöz legközelebbi "félresikeredett csillagok" felszínén villámlásokkal és hurrikánokkal tarkított olvadt vas esőre és forró homok "havazásra" kell számítani.
2014. január 8. szerda 18:27 - HírExtra
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) Spitzer infravörös űrtávcsövének köszönhető eredményeket az Amerikai Csillagászati Társaság Washingtonban megrendezett 223. találkozóján ismertették. Ez a valaha készült legrészletesebb időjárás-jelentés, amely egy Naprendszerünkön kívüli világra vonatkozik.

A barna törpék ugyanazon sűrű por- és gázfelhőkből képződnek, mint a csillagok és a bolygók. Ám míg ugyanabban az "inkubátorban" növekednek, a barna törpéket "félresikeredett csillagoknak" is nevezik, mivel tömegük jóval kisebb, mint a forróbb és fényesebb napoké. A kisebb tömeg miatt viszont magjuk hőmérséklete nem elég magas a hidrogént héliummá égető termonukleáris reakció beindításához, e nélkül az energiaforrás nélkül pedig a barna törpék hidegebb és kevésbé fényes objektumok, mint a csillagok.

A szakemberek forró és ellenséges helyekként ismerik ezeket az űrobjektumokat, ám amikor 44 különböző barna törpére irányították a Spitzer űrtávcsövet, legnagyobb meglepetésükre a vizsgált törpék majdnem felénél az időjárás egyértelmű bizonyítékait fedezték fel - megjósolhatatlan mintájú dinamikus viharrendszereket.

"A barna törpéken tomboló viharok rendkívül erősek és változékonyak. Ez időjárás és nem éghajlat" - mondta Aren Heinze, a New York állambeli Stony Brook Egyetem munkatársa. - Az eső túl forró ahhoz, hogy víz legyen, ezért valószínűleg olvadt vasról, vagy szilikátokról van szó."

Az eredmények olyan "időjárási szabályosságra" utaló bizonyítékokat mutattak, amely időjárás-jelentések elkészítését teszik lehetővé. "Reményeink szerint idővel az exobolygók időjárást is feltérképezhetjük, és talán ott is találunk szabályosságokat" - idézte a szakembert a BBC News.
A kutatócsoport a Földhöz legközelebbi - 6,5 fényév távolságba lévő - barna törpe párnak otthont adó kettős rendszert - Luhman 16AB - választotta ki alaposabb elemzésre. A szakemberek űrtávcsöve 160-640 kilométer per órás, hurrikán-erejű szeleket, az 1227 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletet, és a barna törpék felszínének mintegy 50 százalékát elfedő felhőket észlelt.
A vizsgálatból az is kiderült, hogy néhány barna törpe jóval lassabban forog, mint az eddig vélték a szakemberek.

(http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25647657)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását