2024. április 26. - Ervin

Taxissztrájk van!

Taxisofőrök sztrájkja nehezítette hétfőn a közlekedést a legjelentősebb francia nagyvárosokban. A taxisok a motortaxik és az egyéb előre megrendelhető személyszállító járművek szerintük tisztességtelen konkurenciája, valamint az áfaemelés ellen tiltakoznak.
2014. január 13. hétfő 17:04 - HírExtra
A taxisok öt országos szakszervezetének (CFDT, CGT, FO, SDCTP és CST) felhívására több száz taxis vett részt a forgalomlassító megmozdulásban. A fővárosban elsősorban a repülőterekről bevezető utakon araszoltak az Invalidusok tere felé csigalassúságú tempóban és hosszú sorokban a sztrájkolók, több mint 250 kilométeres dugót okozva a párizsi agglomerációban. Sem az Orly, sem a Roissy repülőtéren nem voltak hajlandók a taxisok utasokat felvenni az autókba.

Több kilométeres dugók alakultak ki Marseille-ben és Lyonban is, ahol a hajnali órák óta akadályozzák a közlekedést a járműveikkel a közutakon felsorakozott tiltakozók.

A munkabeszüntetést megtagadó sofőrök viszont arról számoltak be a Twitteren, hogy sztrájkoló kollégáik sértegették őket, tojással és kövekkel dobálták meg autóikat, visszapillantó tükreiket letörték, a kerekeiket kilyukasztották.

Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi létezik, ebből 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát. Ennek költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) között mozog.

Az utóbbi évtizedben azonban mintegy 10 ezer, telefonon rendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott turisztikai gépjármű (VTC) és motortaxi állt forgalomba. A hagyományos taxik szerint ezek valójában álcázott taxik, amelyek "az állam által engedélyezett tisztességtelen konkurenciát" jelentenek számukra. A versenyhivatal viszont támogatja a VTC-k fejlesztését. Egy decemberi jelentésében a hatóság megállapította, hogy a számuk növekedésével kiegyenlíthetővé válik a kereslet és a kínálat közti különbség, elsősorban Párizsban, ahol óriási a taxihiány. A VTC-k, amelyek száma Franciaországban jelenleg 12 500, ráadásul olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mint a hagyományos taxik.

A taxisofőrök azt is nehezményezik, hogy a rájuk vonatkozó forgalmi adó január 1-jétől a korábbi 7-ről 10 százalékra emelkedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását