2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyorsulhat a növekedés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint gyorsul idén a növekedés a világgazdaságban, de megmaradtak a kockázatok; a munkanélküliség továbbra is magas, és egyenlőtlen a növekedés eloszlása.
2014. január 21. kedd 17:39 - HírExtra
Ezt kedden kiadott, Világgazdasági Kilátások (WEO) című szokásos negyedéves jelentésében állapította meg a nemzetközi pénzügyi szervezet.

Az IMF előrejelzése szerint a 2013-as 3 százalékról idén 3,7 százalékra gyorsul a növekedés a világgazdaságban. A fejlett országokban a tavalyi 1,3 százalék után 2014-ben 2,2 százalék lesz a bővülés, a feltörekvő országokban 4,7 százalék után 5,1 százalék.

A növekedés üteme ugyanakkor nagyon egyenlőtlen: az Egyesült Államokban nagyobb, mint Európában, az euróövezetben pedig sokkal nagyobb, mint Dél-Európában. Ez utóbbi régió helyzete a leginkább aggasztó a világgazdaság növekedési kilátásait illetően az IMF szerint.

A jelentés két jelentős kockázatra hívja föl a figyelmet. Az egyik a monetáris politika "normalizálódása". A fejlett országokban ugyanis a gazdasági növekedés gyorsulásával fokozatosan véget ér az extrém laza monetáris politika korszaka. Ez az itteni állampapírok hozamának emelkedését vonja maga után, és emiatt megfordulhat a portfolió-áramlás iránya, vagyis a befektetők tőkét vonhatnak ki a feltörekvő térségek piacairól. Ez a folyamat pedig megviselheti azokat a feltörekvő országokat, ahol "gyengék a makrogazdasági keretfeltételek".

A másik kockázat az IMF szerint a deflációs veszély az euróövezetben. Ezért fontos többek között a banki mérlegek megerősítése; a jelenleg zajló folyamat - a stressztesztek és az Európai Központi Bank által megkezdett, 2014 novemberében befejeződő bankuniós állapotfelmérés - végigvitele "rövid távon az eurózóna fő feladata" - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap szokásos negyedéves jelentésében.

Ami az egyes országokat és régiókat illeti, az Egyesült Államokban 2014-ben a növekedés megközelíti a 3 százalékot, többek között a belső kereslet bővülése miatt. Az IMF számításai szerint az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) az eszközvásárlások leépítése után, 2015-ben kezdheti meg a kamatemelést.

Japánban a tavalyival megegyező, 1,7 százalékos GDP-növekedést vár a valutaalap. Ennek a növekedésnek a szerkezete ugyanakkor a pénzügyi szervezet szerint nem olyan egészséges, mint az amerikai gazdaságé: a motorja elsősorban a pénzügyi ösztönzés és az export, ezért az IMF szerint fel kellene lendíteni a belső fogyasztást és a beruházásokat.

Európában Nagy-Britanniában és az euróövezetben egyre kedvezőbbek a körülmények a Nemzetközi Valutaalap szerint. Az államadósság fenntartható pályán van, egyre kevésbé van szükség költségvetési kiigazításokra. Ennek megfelelően a brit GDP várhatóan 2,4 százalékkal, a német 1,6 százalékkal bővül 2014-ben. Franciaországban ugyanakkor, ahol "politikai bizonytalanság nehezedik a növekedésre", csak 0,9 százalékos lehet a bővülés.

Kelet-Közép-Európában a 2013-as 2,5 százalék után 2014-ben 2,8 százalék lehet a növekedés átlagos mértéke.

Az IMF egyelőre nem közölt országokra lebontott friss előrejelzést. A legutóbbi, októberi jelentés szerint Magyarországon 1,3 százalékos GDP-növekedés és 3,0 százalékos infláció várható 2014-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását