2024. április 20. - Tivadar

Svájc beintett az EU-nak

A svájciak nem kérnek többet belőlünk - írja hétfői számának címlapján a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja.
2014. február 10. hétfő 11:53 - HírExtra
A helvétek hátat fordítanak Európának című írásban a lap arra a megállapításra jut, hogy a népszavazás eredménye pofon a svájci kormánynak, a jelentősebb politikai pártoknak és a gazdasági szervezeteknek, érdekképviseleteknek egyaránt, akik mind a javaslat elvetése mellett foglaltak állást.

A La Libre Belgique René Schwokkal, a genfi egyetem nemzetközi kapcsolatok szakos professzorával elemzi az eredményt, aki szerint a referendum évekre befagyaszthatja Svájc és az EU kapcsolatait, valamint, hogy az eredmény tükrében az EU a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodás mellett egy sor más kétoldalú egyezményt is felülvizsgálhat. Schwok azt is megjegyzi, hogy a pártok erre fel is hívták az emberek figyelmét, így nem lehet azt mondani, hogy ne tudták volna, mit tesznek kockára. Kérdés, valóban megteszi-e majd ezt Brüsszel, amelynek ahhoz is fűződik érdeke, hogy bizonyos kapcsolatokat fenntartson Svájccal - állapítja meg a professzor. Olyan megoldást is elképzelhetőnek tart, hogy végül olyan nagy kvótában állapodik majd meg Brüsszel és Bern, amelyet az EU is elfogad, például ha Svájc például évi 80 ezer fő bevándorlását engedélyezni az EU-ból.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy Viviane Reding alapjogi biztos az eredmény fényében figyelmeztette Svájcot, hogy a négy alapszabadság, a személyek, áruk és szolgáltatások, valamint a tőke szabad mozgása elválaszthatatlan egymástól. "Az egységes piac nem svájci sajt. Nem lehet lyukacsos" - fogalmazott Reding.

A tekintélyes brit gazdasági lap szerint a népszavazás egész Európában hullámokat verhet, mivel az EU legnagyobb gazdaságaiban is egyre erősebben gyökeret ver a bevándorlás-ellenesség, valamint lökést adhat az euroszkeptikus erőknek. A svájci kormány is elismeri, hogy a referendum "rendszerszintű" változást és bizonytalanságot von maga után az Svájc és az EU kapcsolataiban - mutat rá a lap.
A francia baloldali Libération arra emlékeztetett, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a Bern és Brüsszel közötti folyó nagyon részletes kétoldalú tárgyalásokkal Svájc gyakorlatilag az Európai Unió 29. tagja lett, amelynek eddig minden szabályát tiszteletben tartotta. Mindenekelőtt a munkaerőpiac megnyitását az uniós állampolgároknak, amely a belső piac egyik legfontosabb pillére.

A lap szerint a svájciak "saját sikerüknek lettek áldozatai". Úgy gondolják, hogy a "városaik túl gyorsan nőnek, hogy a vonatok tömve vannak, hogy túl sok a dugó. Már semmi nem olyan nyugodt, mint régen. És mindezt valaki nyakába kellett varrni".

A Sud-Ouest című legjelentősebb regionális lap szerint a személyek szabad mozgásáról lemondva Svájc az Európai Unió minden előnyéről is lemond. Elsősorban az áruk szabad áramlásáról. Az viszont a lap szerint még kérdés, hogy hajlandó-e ennek az árát megfizetni. Ez a "pompás elzárkózás Európa legnagyobb kísérleti laboratóriummává teszi Svájcot".

La République des Pyrénées arra figyelmeztet, hogy a Brüsszellel most következő tárgyalások kiváló példái lesznek annak, hogy "mibe kerül a nemzeti érdeknek, ha enged a nemzeti populizmus demagóg szellemeinek".

A Le Journal de la Haute-Marne szerint Bernnek "valamilyen módon úgyis át kell gondolnia ezt az egészet. Tény, hogy a nép hangja megszólalt. De megvan a kockázata annak, hogy nagyon hamar szembesül a valósággal. Az ugyanis nem lehet, hogy a svájciak egyszerre élvezzék az Európával folytatott különleges kapcsolataik előnyeit és közben korlátozzák a munkavállalók szabad mozgását".

Az olasz La Repubblica szerint Ticino az olaszok ellen szavazott. A lap kiemelte, hogy az olasz ajkú svájci kantonban mintegy 70 százalék volt az igennel voksolók aránya. Ismét mi olaszok lettünk a csúnya és rossz bevándorlók - jegyezte meg a népszavazásról a La Stampa.

Az olasz lapok emlékeztetnek rá, hogy nap mint nap több mint 60 ezer olasz jár át Svájcba dolgozni a szomszédos Lombardia és Piemonte tartományból. Lombardia elnöke a római kormány azonnali fellépését sürgette az olasz ingázók védelmében. 300 ezer a Svájcban letelepedett olaszok száma, közülük 90 ezer az olasz határ túloldalán levő Ticinóban (Tessin) él. A kantonban 2002 óta 75 százalékkal emelkedett a bevándorló olaszok aránya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását