2024. március 29. - Auguszta

Egymillió eurót adunk a szíriai gyerekeknek

Egymillió euróval, átszámítva több mint 310 millió forinttal támogatja az Európai Unió az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF küzdelmét a fertőző gyermekbénulás ellen Szíriában - közölte pénteken az Európai Bizottság.
2014. március 14. péntek 15:10 - HírExtra
A brüsszeli testület azt követően döntött így, hogy októberben az Egészségügyi Világszervezet tíz olyan észak-szíriai esetről számolt be, amelyben gyerekek fertőződtek meg a fertőző gyermekbénulás vírusával. Szíriában 15 éve nem tapasztaltak poliomielitiszes megbetegedést.

Az UNICEF 2,5 millió olyan öt év alatti gyermeket szeretne beoltani a fertőzés ellen, akik vagy nehezen megközelíthető helyen élnek, vagy az elmúlt évek harcai miatt folyamatosan menekülniük kellett egyik helyről a másikra, ezért eddig nem kaptak védőoltást.

"A szíriaiak hihetetlen megpróbáltatásokon mentek keresztül az elmúlt három évben. Újabb csapás számukra, és gyermekek millióira jelent veszélyt, hogy a gyermekbénulás ismét felütötte a fejét az országban" - húzta alá Krisztalina Georgieva, a bizottság humanitárius segítségnyújtásért felelős tagja, aki azt leszögezte, hogy a brüsszeli testület mindent megtesz, hogy megvédje a gyerekeket ettől a pusztító betegségtől. A brüsszeli közleményből az is kiderül: szükség esetén a bizottság hajlandó tovább növelni a támogatás összegét.

Az idegrendszert megtámadó poliomielitisz vírusa emberről emberre terjed, és főleg az öt évnél fiatalabb gyermekeket támadja meg. A fertőzött gyerekek közül a betegség minden kétszázadiknál okoz visszafordíthatatlan bénulást, amely az esetek 5-10 százalékában halálos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását