2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Parázsfuvolácska

Március 30-ától újra hatalmas gyerekhadak foglalhatják el az Erkel Színházat. A varázsfuvola kifejezetten nekik szánt, rövidített változata, a Parázsfuvolácska a legfiatalabb operaénekes-generációval kerül színre, az előadás igazi különlegessége azonban a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékeinek részvétele. Az Erkelben Toronykőy Attila rendező csinálja a cirkuszt.
2014. március 24. hétfő 12:39 - HírExtra
A varázsfuvola majd mindannyiunk számára az első operaélmény. „Sokrétű, zseniális alkotásról van szó, amelyben a közönség egésze – kortól függetlenül – talál neki, vagy róla szóló elemeket, hiszen a történet általános érvényű tanulságokat is tartalmaz.” – fogalmaz az előadás karmestere, Köteles Géza, aki hozzáteszi: „Ez a gyerekeknek szánt, rövidebb változat a történet mesei vonalára koncentrál, a mű szabadkőműves és filozofikus vonala kevésbé van jelen.”

Toronykőy Attila inkább a szereplők karakterének kibontására és a történet tanulságaira koncentrál, nagyon szórakoztató, mozgalmas színrevitelben. „Az operairodalomban kevés olyan mű van, amelyik megengedi a rendező számára a szabadságot, a szabad gondolkodást. Vagyis akár a Holdon, akár a tenger alatt játszódik a történet, megállja a helyét.

Mi egy cirkuszba helyeztük az immár címet cserélt Parázsfuvolácskát, ahol Sarastro a nagy varázsló, az Éjkirálynő a levegő ura, Papageno, Tamino és párjaik a bohócok, Monostatos a késdobáló, Sprecher a Porondmester, és persze az állatok, amiket Tamino megszelídít. Minden rendelkezésre áll, hogy egy igazi, izgalmas cirkuszi előadás jöjjön létre Mozart friss, mai zenéjével.” – mondja a rendező, aki azt is szem előtt tartotta, hogy a közönséget ne válassza el a cselekmény sűrűjétől a zenekari árok, és a gyerekek fizikailag is minél közelebb érezhessék magukat a történésekhez, ezért egészen különleges módon a zenekart is a színpadon helyezte el.

Vadiúj hangszerelés

Az új szituációhoz új hangszerelés is készült, Köteles Géza keze által, aki igyekezett megőrizni a mozarti hangzásvilágot, ugyanakkor arra is hangsúlyt fektetett, hogy segítségére legyen a rendezés cirkuszi világba helyezett interpretációjának. Mozart csodálatos muzsikája mellett a prózát rímes formában gondolta újra Lackfi János, aki gyermekversei által méltán az egyik legnépszerűbb költőként jegyzett szerző manapság.

Az előadás másik különlegessége, hogy erős hangsúly került a gyermekkar közreműködésére, melynek tagjai méltó partnerei az Erkel Színház vegyeskarának. A szólisták egytől egyig a fiatal operaénekes-generáció nagy reménységei, akik odaadó hévvel vetették bele magukat ebbe a különleges élményt nyújtó produkcióba. A főbb szerepeket Cser Krisztián, Megyesi Zoltán, Hertelendy Rita és Szemere Zita énekli.

Operában ritkaság, a Parázsfuvolácska cirkuszi világában azonban elengedhetetlen a lenyűgöző artistamutatványok jelenléte, amelyekkel az Artistaképző tehetséges növendékei nyűgözik majd le a gyermek és felnőtt közönséget egyaránt. Mindezt színpompás, mutatós és rendkívül ötletes kivitelben tárja elénk Juhász Katalin jelmez- és díszlettervező.

Az előadás minden bizonnyal az elkövetkezendő évek népszerű sikerprodukciója lesz a családok körében.

Bemutató: március 30., 11 óra, további előadások: március 30., 18 óra, április 10., 13., 16., 19.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását