2024. március 19. - József, Bánk

Izgalmas Húsvét!

Az ország legnagyobb húsvéti rendezvényén változatos programokkal várják a vendégeket vasárnap és hétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.
2014. április 17. csütörtök 09:30 - HírExtra
Kodácz Csengele elmondta, hogy a Szeri Húsvét évek óta a park egyik legnépszerűbb rendezvénye, amelyen minden érdeklődő megismerheti és megtapasztalja a magyar hagyományra jellemző húsvéti szokásokat.

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel az ópusztaszeri skanzen, korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, néptánc és kézműves foglalkozások várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék eltölteni a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét.

A vasárnapi program egyik leglátványosabb elemének a határkerülés ígérkezik. A hagyomány szerint az ünneplőbe öltözött legények lóháton, a leányok szekéren járták körbe a falut, hogy megkérjék a „Fennvalót, őrizze meg a falu határát és lakóit minden bajtól”. A parkban a legények ezúttal ló helyett gólyalábakra szállnak majd, s így kerülik meg a skanzent.

A hétfői nap legjobban várt eseménye pedig a hagyományos locsolkodás, ahol az is előfordulhat, hogy az ünneplőbe öltözött menyecskék mellett a látogató lányoknak és asszonyoknak is jut a vízből.

A Szeri Húsvéton vásári forgataggal, kézművesek kavalkádjával is várják a látogatókat, akik ünnepi ételeket – többek között birkagulyást és kalácsot is kóstolhatnak -, valamint azok elkészítési módját is elsajátíthatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását