2024. március 29. - Auguszta

Orosz hírszerzés segíti az ukrajnai oroszokat

Az orosz katonai hírszerzés Donyeck és Luhanszk megyékbe telepített ügynökei felügyelik és irányítják az Ukrajnában tevékenykedő oroszpárti milíciákat - írta a csütörtöki The Times egy ukrán titkosszolgálati jelentést idézve.
2014. április 17. csütörtök 13:29 - HírExtra
A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint a birtokába jutott dokumentumból kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban tíz "orosz kémet" vettek őrizetbe Ukrajnában, lehallgatott telefonbeszélgetésekben pedig az hallható, amint orosz ügynökök támadásokra adnak parancsot. Az egyik ilyen támadásban, amelyet április 13-án hajtottak végre Szlovjanszkban, egy ukrán belbiztonsági tiszt életét vesztette.

A The Times szerint a dokumentumot az ukrán kormány elküldi az EU-tagállamok kormányainak, bizonyítandó, hogy Moszkva áll az oroszpárti milíciák kelet- és dél-ukrajnai akciói mögött.

A brit lap által idézett ukrán jelentés szerint a Donyeckben kormányépületeket elfoglaló milícia AK-100-as fegyvereit kizárólag az orosz hadsereg és az orosz különleges műveleti egységek alakulatai használják, sőt még a milicisták cipőit is az az orosz cég gyártotta, amely az orosz belbiztonsági egységeket látja el katonai ruházattal.

A dokumentum szerint az ukrán biztonsági szolgálatnak tényleges bizonyítékai vannak arra, hogy orosz különleges műveleti egységek tevékenykednek Ukrajna területén. Az orosz vezérkar fő hírszerzési igazgatóságának tisztjei Donyeckben és Luhanszkban tartózkodnak, és közvetlenül koordinálják a "felkelőket", akiknek pénzügyi és technikai segítséget is nyújtanak - áll a The Times által idézett ukrán titkosszolgálati jelentésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását