2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Baj lehet Ukrajnával

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Ukrajna tömbön kívüli státusának feladása csak kiélezi a szembenállást az ország délkeleti régióiban, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig úgy vélte, hogy Ukrajna a döntéssel katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik.
2014. december 23. kedd 15:54 - HírExtra
Szergej Lavrov kedden, az ukrán parlamentben elfogadott törvényre azonnal reagálva hangsúlyozta, hogy azzal Kijev olyan illúziót teremt, mintha az efféle jogszabályok elfogadása révén lehetséges lenne az ukrajnai mély belpolitikai válság rendezése. Ehhez azonban az orosz diplomácia vezetője szerint Kijevnek párbeszédet kell kezdenie Délkelet-Ukrajnával és valamennyi ukrán régió, politikai erő bevonásával gyökeresen át kell alakítania az alkotmányt.

"Sokkal eredményesebb és értelmes megoldás, ha végre párbeszédet kezdenek saját népüknek azon részével, amelyet teljes mértékben figyelmen kívül hagytak, amikor államcsínyt hajtottak végre" - üzent Lavrov a Viktor Janukovics volt ukrán államfő február végi megbuktatását követően hatalomra jutott ukrán politikai erőknek.

Az ukrán parlament az ország "tömbön kívüli" státusának feladásáról és a NATO-csatlakozáshoz vezető út megkezdéséről döntött.

Szergej Lavrov az ukrajnai rendezésben a "minszki formátum" követését sürgette, de nem tett említést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetről (EBESZ).

A fehérorosz fővárosban szeptember 5-én az ukrán hatalom, valamint a délkelet-ukrajnai szakadárok között az EBESZ és Moszkva közvetítésével született megállapodás a fegyveres szembenállás beszüntetéséről és a konfliktus békés megoldásáról.

A kijevi törvényhozás keddi döntését megelőzően Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a Facebook közösségi portálon bírálta az ukrán elhatározást. Közölte, hogy Ukrajna katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik. Barátságtalan lépésnek nevezte Oroszországgal szemben a kijevi döntést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált állandó orosz képviselő. Andrej Kelin a Ria Novosztyi orosz hírügynökség által szervezett videokonferencián kijelentette, hogy az ukrán parlament döntése növelni fogja a feszültséget a két ország viszonyában, és "elárulja, hogy a kijevi hatalom milyen irányba akarja terelni" Ukrajnát és az ukrán-orosz kapcsolatokat. Kelin szerint Ukrajna alkalmatlan a NATO-tagságra.

Az EBESZ-nagykövet azt is elmondta, hogy a szerdára és péntekre tervezett minszki tárgyalások részvevői egyelőre nem minden napirendi pontban értenek egyet, de abban igen, hogy a legfontosabb a tűzszünet megerősítése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását