2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tenger volt a Marson

A vörös bolygó már régóta hideg, száraz világ, az ősi marsfelszíni víz nyomát azonban máig őrzi az Opportunity marsjáró leszállóhelye közelében található sós síkság, amely valaha tómeder lehetett.
2015. augusztus 15. szombat 13:32 - HírExtra
A Brian Hynek (Laboratory for Atmospheric and Space Physics [LASP], Colorado University, Boulder) által vezetett kutatás során egy körülbelül 45 négyzetkilométeres – nagyjából Boulder kiterjedésével megegyező -, sós (kloridos) üledéket tartalmazó területet vizsgáltak a Meridiani Planumon, az Opportunity marsjáró leszállóhelyének közelében. Földi megfelelőikhez, például a Utah államban található Bonneville sós síksághoz hasonlóan a kiterjedt sós üledékeket a Marson is az elpárolgott nagy tömegű víz bizonyítékának tekintjük.

A domborzat digitális feltérképezése és az üledékes terület felszínformáinak ásványtani elemzése alapján az egykori tómeder nem lehet idősebb 3,6 milliárd évesnél, azaz jóval későbbi a bolygó “vizes” korszakánál, annál a periódusnál, amikor a Mars még elég meleg lehetett ahhoz, hogy bolygószerte nagy mennyiségű folyékony felszíni víz legyen. A Mars az egész Naprendszerrel együtt mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki.

Hynek szerint a sokáig létező tó korának felső határát elég jól meg lehet becsülni, ezért szinte biztosak lehetünk abban, hogy az egyik utolsó, említésre méltó méretű marsi tó maradványával van dolgunk. A sóréteg vastagsága és kiterjedése alapján a kutatók úgy becsülik, hogy a tó sókoncentrációja a földi óceánokénak mindössze 8 százaléka volt, ezért a létezése nagy részében alkalmas lehetett mikrobiális élet hordozására. Ez persze pusztán a sótartalom alapján tett feltételezés, hiszen Hynek is megjegyzi, hogy más tényezőkkel – például a savasság szintjével – nem foglalkoztak a kutatás során.

Az eredményeket részletező szakcikk a Geology c. folyóiratban jelent meg.
Forrás: csillagaszat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását