2024. március 29. - Auguszta

A font is képes az inflálódásra

Csekély mértékben nőtt a fogyasztói árindex júliusban Nagy-Britanniában.
2015. augusztus 18. kedd 14:07 - HírExtra
Csekély mértékben nőtt a fogyasztói árindex júliusban Nagy-Britanniában: a júniusi nulla százalék után júliusban 0,1 százalékos inflációt mértek éves összevetésben a brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett jelentése szerint.

A brit fogyasztói árindex az elmúlt hat hónapban nulla körül mozgott, áprilisban pedig - 1960 óta először - negatív volt az éves összevetésű infláció.

A ruhaüzletek idei nyári leárazása elmaradt a tavalyi akciók mértékétől, így a ruhaneműk júliusban 2,3 százalékkal voltak drágábbak a tavalyi év azonos időszakában jelzettnél, emiatt nőtt az infláció. A növekedés mértékét azonban visszafogta az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, valamint az üzemanyagárak, ezzel összefüggésben pedig a fuvarozási költségek csökkenése - mutatott rá az ONS.

Szakértők az infláció újbóli csökkenésére számítanak, egyfelől az olajár elmúlt két hónapban megfigyelt csökkenése, másfelől a kínai fizetőeszköz, a jüan leértékelése miatt. "A júliusi érték magasabb volt a vártnál, és könnyen előfordulhat, hogy a fogyasztói árindex visszaesik augusztusban" - idézte a BBC Peter Cameront, az EdenTree Investment Management munkatársát.

Részben az infláció mértékétől függően sokan azt találgatják, mikor hajt végre kamatemelést a brit jegybank. A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 óta rekordalacsony szinten, 0,5 százalékon tartja irányadó alapkamatát.

A robusztus gazdasági növekedés és a történelmi mélységekben járó infláció miatt azonban jelenleg gyökeresen ellentétes irányú folyamatok hatnak a brit monetáris politikára. A jegybank számára előírt inflációs célkitűzés 2 százalék, ezt az értéket viszont várakozások szerint csak bő két év múlva érik el újra.

A júliusi inflációs jelentést kommentálva Peter Cameron ezzel kapcsolatban azt mondta, nehéz elképzelni, hogy a Bank of England monetáris tanácsa még idén megkezdje a kamatemelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását