2024. március 29. - Auguszta

Vita a kormány és a BBC között

Egyre inkább elmérgesedik a konzervatív brit kormány és a BBC kapcsolata: egy új könyv szerint a tekintélyes közszolgálati médiatársaság vezérigazgatója nemrég a vállalat több televíziós és rádiócsatornájának bezárásával fenyegetőzött arra az esetre, ha a kabinet kitart a szigetországban kötelező előfizetési díjakkal kapcsolatos tervei mellett.
2015. augusztus 21. péntek 15:07 - HírExtra
A The BBC Today: Future Uncertain című könyvből részleteket ismertetve több brit lap is beszámolt a napokban a kormány és a vállalat közötti konfliktusról, amelynek egyik központi eleme az előfizetési rendszer kérdése.

A Konzervatív Párton belül egy ideje már hallhatók olyan vélemények, hogy az előfizetési rendszert át kell alakítani, sőt esetleg fel is kell számolni, mert piactorzító. A BBC Nagy-Britanniában fogható műsor- és multimédiás szolgáltatásaiban soha sincs reklám, a cég a 25 millió brit háztartás által kötelezően fizetett évi 145,5 fontos (63 400 forintos) előfizetési díjból, valamint saját gyártású műsorainak globális értékesítési jövedelméből tartja fenn magát.

Fizessen a BBC

Az előfizetési díjakkal kapcsolatban néhány hete komolyan felmerült, hogy a 75 éven felüliek költségeit, amelyeket eddig a kormány állt, áthárítanák a BBC-re. A társaságnak jelenleg ez 650 millió fontos (283,5 milliárd forintos), a lakosság öregedésével azonban idővel már 750 millió fontos (327,4 milliárd forintos) terhet jelentene évente.

Tony Hall vezérigazgató erre reagálva közölte kormánytagokkal, hogy kénytelen lenne elrendelni a BBC2 és a BBC4 televíziós csatorna és az összes helyi rádió bezárását. George Osborne pénzügyminiszter végül közölte, hogy bár kitartanak terveik mellett, megpróbálják "jelentős mértékben" csökkenteni a BBC terheit. Ígéretet tettek például arra, hogy a társaság 2020-tól előfizetési díjat kérhet a gazdagabb nyugdíjasoktól, a díj pedig inflációkövető lesz.

A hírek szerint ugyanakkor az igazságügyi minisztérium fontolgatja, hogy megváltoztatja a jelenlegi törvényi szabályozást, és nem lenne büntetendő, ha valaki nem fizeti az előfizetői díjat. A tárca hivatalosan azzal indokolta terveit, hogy a költségvetési takarékossági intézkedések miatt csökkentenie kell az igazságszolgáltatási apparátus terheit. Többen ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ezzel a BBC jelentős összegektől esne el.

Hiány

A BBC-nek már így is 150 millió fontos hiányt kell pótolnia a 2016-2017-es költségvetésében, mert egyre többen döntenek úgy, hogy megválnak tévékészüléküktől, és internetes tartalmakat fogyasztanak. A cég mintegy ezer alkalmazott elbocsátására készül.

A kormány és a BBC közötti rossz viszony a közvélemény elől sem maradt rejtve. A májusi parlamenti választás kampánya alatt a toryk elfogadhatatlan részrehajlással vádolták meg a BBC-t a Munkáspárt irányába, nemrég pedig arra figyelmeztették a társaságot, hogy elfogulatlan tudósítást várnak tőle a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló népszavazással kapcsolatban. A kormány szerint a BBC túlságosan is EU-párti.

Kormányzati források szerint David Cameron "meg akarja szorongatni" a BBC-t elsősorban az előfizetési díj esetleges megszüntetésével, és ennek jele, hogy John Whittingdale személyében olyan politikust nevezett ki a médiát is felügyelő kulturális minisztérium élére, aki közismerten a társaság és az előfizetéses rendszer egyik legszókimondóbb bírálója.

A BBC működését szabályozó királyi pátens nemsokára lejár, a kormány pedig azt fontolgatja, hogy tetőtől talpig átalakítja az intézményt, jelentősen lefaragva annak portfólióját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását