2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jön a Kínai újév, jön az ünnep

Nagy kínai újévi hangverseny köszönti a kínai horoszkóp szerint a tűz energiájával fűtött, februárban kezdődő majom évét a Müpában február 4-én.
2016. január 28. csütörtök 12:15 - HírExtra

    "Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő koncertek 2016-os programja ezúttal átfogó képet ad Kína különböző tájainak, népcsoportjainak tradicionális zenéjéről, a máig is használatban lévő hagyományos hangszerekről, a kínai és a nyugati zene közötti hatásokról és a kortárs kínai zenéről" - írják a Müpa ajánlójában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó koncertről.

    Az autentikus előadást ezúttal a Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza hozza el többek között Hamburg, Linz, Luzern és Wiesbaden mellett Budapestre is Hung Hszia, Kína legkiemelkedőbb női karmestere vezetésével.

    Az ünnep alkalmával kihagyhatatlan Tavaszi fesztivál-nyitány a Senhszi, a Hegyek hőse a hősök földjének is nevezett Kuanghszi tartományban élők, A vonat megérkezik egy dong faluba című kompozíció az életvidám dong emberek, a Daling melódia pedig a koreai kisebbség zenei pillanatképe - részletezik a beharangozóban.

    A Pillangószerelmesek-fantázia a szimfonikus zene és a tradicionális kínai népopera elemeinek kombinálásával született. A Nagy Fal capriccióban a közönség ízelítőt kaphat a kínai zene színházzal való egybefonódásából, valamint az ősi citerafélékből, kéthúros hegedűkből, dobokból, duplanádas fúvós eszközökből és megannyi, az európai szemnek-fülnek kevéssé ismerős, ám annál inkább varázslatos hangszerből is - fogalmaznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását