2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egymillió Szíriának

Horvátország egymillió euróval kíván hozzájárulni a szíriai humanitárius válság enyhítéséhez az e célból csütörtökön Londonban megrendezendő nagyszabású nemzetközi értekezleten - jelentette a Hina horvát hírügynökség szerdán.
2016. február 3. szerda 20:14 - HírExtra

 

    A rendezvényt a brit, a német, a kuvaiti és a norvég kormány, valamint az ENSZ közösen szervezi, a tervek szerint hetvennél több ország részvételével, és 1 milliárd euró értékű - elsősorban pénzügyi - felajánlást várnak a jelenlévőktől.

    Horvátországot Kolinda Grabar-Kitarovic államfő képviseli majd a rendezvényen, és teszi meg a zágrábi felajánlást, amely a 2016-2020 közötti időszakra szól.

    Az ENSZ és a vele együttműködő nem kormányzati szervezetek becslése alapján idén 7,73 milliárd dollárra lenne szükség a szíriai válság enyhítése végett, és további 1,23 milliárd dollár kellene a Szíriával határos országok megsegítésére. Így 2016-ban összesen 8,96 milliárd dollárt igényelne a szíriai humanitárius válság kezelése.

    Szíriában közel öt évvel ezelőtt robbantak ki kormányellenes megmozdulások, amelyek a tüntetőkkel szembeni brutális kormányzati fellépés nyomán polgárháborúvá fajultak. A harcokban több mint 260 ezer ember vesztette életét, az összecsapások elől 13,5 millió ember menekült az ország más részeibe, 4,39 millió pedig a környező országokban keresett menedéket.

    A polgárháborús Szíria a Nyugat-Európába tartó migránsok egyik fő kibocsátó országa.

    Horvátország eddig csaknem 20 millió eurót (6,5 milliárd forint) költött a közel-keleti migránsok ellátására és szállítására. Az Európai Unió e célra mindössze 12,4 millió eurót irányzott elő, amelyből az előző horvát kormány 9,9 millió eurót tudott lehívni. A zágrábi belügyminisztérium szerint a magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban 622 116 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, szíriai és más állampolgárságú egyéneket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását