2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Törvény lesz az űrbányászatról?

Aszteroidák és az azokból kinyert nyersanyagok kereskedelmi hasznosítását tenné lehetővé elsőként Európában egy most készülő törvény segítségével Luxembourg - közölte újságírókkal Luxembourgban Etienne Schneider gazdasági miniszter.
2016. február 3. szerda 19:36 - HírExtra

    Etienne Schneider szerint ez év végéig elkészül az a törvény, amely Luxembourgot a "világűr európai bányászati központjává" teszi.

    Ez hosszú távon az űrben található nyersanyagok földi hasznosításához vezethet, pótolva ezzel a Föld egyre csökkenő forrásait, deegyben segíti a világűr további felfedezését is - mondta a miniszter.

    Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrügynökség (ESA) korábbi főigazgatója, aki tanácsadóként segíti a luxemburgi programot elmondta, hogy a világűr felfedezése az ott található nyersanyagok használatát igényli, mert "az nem vezetne messzire", ha a Földről kellene vinni minden csepp vizet, élelmiszert és a gépek működéséhez szükséges hajtóanyagot.

    A vitatott, de jelenleg érvényben lévő nemzetközi szabályozás értelmében a világűrben található, nehezen hozzáférhető és kitermelhető nyersanyagokat a Föld minden országának hasznára kell fordítani. Ugyanakkor az Egyesült Államok 2015 novemberében fogadott el egy olyan törvényt, amely kimondja, hogy az aszteroidákból és más égitestekről származó nyersanyag a kitermelőjét illeti meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását