2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Bennfentes források szerint tovább bonyolítja a brit uniós reformigényekről szóló pénteki brüsszeli tárgyalásokat, hogy a görög miniszterelnök vétót helyezett kilátásba arra az esetre, amennyiben az EU-tagországok állam- és kormányfői nem garantálják számára, hogy márciusig nem fogják lezárni határaikat a menekültek előtt.
2016. február 19. péntek 15:31 - HírExtra

    Nevük elhallgatását kérő illetékesek pénteki közlése szerint Alekszisz Ciprasz ezzel a felvetéssel az uniós vezetők csütörtökön kezdődött csúcsértekezletének nyitónapi munkavacsoráján állt elő.

    Ciprasz állítólag arra szeretne garanciát, hogy a március 6-ra tervezett EU-Törökország csúcstalálkozóig egyetlen uniós tagállam sem fogja egyoldalúan lezárni a határait, máskülönben nem fogadja el a mostani tanácskozás konklúzióit.

    Az osztrák kormány korábban bejelentette, hogy Ausztriában életbe lépett az az intézkedés, amelynek értelmében a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be az ország területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.

    A menekültáradat miatt tavaly több tagállam is elrendelte a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását, Athénban pedig attól tartanak, hogy az ország területén rekednek a menekültek.

    "Dominóhatást indíthat, ha Ausztria lezárja a határait" - közölte egy név nélkül nyilatkozó görög kormányzati tisztségviselő. "Angela Merkel (német kancellár) ígéretet tett rá, hogy Németország álláspontja nem fog változni március 6-ig. A többi tagállamtól is ugyanezt kérjük" - tette hozzá.

    Más források szerint a görög miniszterelnök arra szeretne biztosítékot, hogy nem zárják le Görögország északi, Macedóniával közös határát. Az utóbbi időben több uniós ország részéről is elhangzottak a görög-macedón határ lezárására vonatkozó javaslatok, amire szerintük a menekültáradat megfékezése érdekében lenne szükség.

    A görög kormányfő pénteken háromoldalú megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel, annak tartalmáról azonban egyelőre nem szivárogtak ki részletek.

    A csúcstalálkozó második napjának eredetileg reggel 10 órára tervezett plenáris ülése még mindig nem kezdődött meg, jelenleg szűkebb körű egyeztetések zajlanak az uniós vezetők között. A helyszínen lévő illetékesek szerint a tárgyalás akár éjszakáig is elhúzódhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását