2024. március 29. - Auguszta

Mit akar Kína igazából?

Peking megingathatatlan a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének előmozdításában, az ENSZ Biztonsági Tanács szankcióinak végrehajtását kötelességének tekinti, ahhoz megvannak az eszközei - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter kedden, a parlament éves ülésszakához kapcsolódó hagyományos sajtóértekezletén.
2016. március 8. kedd 09:36 - HírExtra

    Viszont Vang a szankciókat csupán szükséges eszközként említette, elsődleges célként a térségbeli stabilitás fenntartását nevezte meg. Ennek érdekében - mondta - nem kell ragaszkodni a megrekedt hatoldalú tárgyalásokhoz, hanem csupán  három, négy vagy öt fél  is asztalhoz ülhetne.

    Hangsúlyozta, hogy kormánya a leszerelés mellett ugyanolyan fontosnak tartja a koreai háborút végleg lezáró békeszerződés tető alá hozását, aminek hiánya - mint utalt rá - érthető aggodalommal tölti el Phenjant.

    A tárcavezető arra szólította fel az érintett feleket, hogy tartózkodjanak a feszültség fokozásától, helyette keressék meg a megfelelő megoldást a konfliktusra.

    A Global Times című kínai lap kérdéseire, miszerint a két szomszéd, Kína és Észak-Korea viszonya szövetségnek tekinthető-e, és egy esetleges fegyveres konfliktus esetén Peking ugyanúgy Észak-Korea segítségére sietne-e, mint az 1950-es évek elején, a miniszter kitérő választ adott.

    Vang "a közös hegyekről és folyókról" beszélt, valamint a hagyományos barátságról, de utalt arra, hogy Kína nem szeretne atomfegyvert látni a szomszédságában, és egy esetleges konfliktus esetén a saját érdekeinek szem előtt tartásával lépne fel.

    A kínai diplomácia vezetőjének kétórás tájékoztatóján a másik hangsúlyos, de kizárólag külföldi újságírók által felvetett téma a dél-kínai-tengeri feszültség volt.

    A Reuters hírügynökség és a CNN amerikai hírtelevízió tudósítója egyrészt azt firtatták, hogy miért nem engednek külföldieket a kínai fennhatóság alatt álló szigetekre, másrészt azt, hogy Peking tart-e attól, hogy a nemzetközi választottbíróságon jogosnak ítélik a Fülöp-szigetek Kínával fennálló területi vitája miatt benyújtott panaszát.

    Vang a burkoltan a szigetek militarizálásra utaló kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Nansa-, közkeletű nevén Spratly-szigetek védelme, "minthogy azok Kínához tartoznak, minden egyes kínai kötelessége". "A védelmi létesítmények építése a szükséges és jogos önvédelmet szolgálja" - fűzte hozzá.

    Megjegyezte, hogy Kína nem az első, amely katonai eszközöket telepített a szigetekre, és mennyiségüket tekintve sem Kína áll az élen. Nem is Kína az az ország, amely a leggyakrabban hajt végre katonai cselekményeket a térségben - fűzte hozzá.

    "Úgy gondolom, Kínát nem lehet militarizálással vádolni. A címke sokkal inkább illik más országokra" - fogalmazott. Hozzátette: "Ázsia országai nem fogják hagyni, hogy valakik destabilizálják a régiót".

    Vang kijelentette: a szigeteket kínaiak fedezték fel, ők adtak először nevet nekik, és ők fejlesztették ezeket, csak más országok többet közülük illegálisan elfoglaltak. "Kínának nincsenek, és nem lesznek új területi követelései" - szögezte le.

    Azzal kapcsolatban, hogy Manila nemzetközi választottbírósághoz fordult, a külügyminiszter közölte: kormánya 2006-ban deklarálta, hogy - mint arra az ENSZ Tengerjogi Egyezmény (UNCLOS) lehetőséget ad -, viták esetén nem fogadja el, nem tartja magára nézve kötelezőnek a választottbíróság döntését.

    Vang szerint ugyanakkor a Fülöp-szigetek beadványa kétoldalú és nemzetközi megállapodásokat is sértett. "Manila konoksága világos következménye a színfalak mögött folytatott uszításnak és politikai manipulációnak" - vélte a kínai külügyminiszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását