2024. április 19. - Emma

Miként beszéljünk a migrációról?

A jelenlegi migrációs helyzetben el kell kerülni a leegyszerűsítést a politikai kommunikációban, így készülhetünk fel arra, hogy a következő évtizedekben merőben más helyzet alakul ki nemcsak Nyugat-Európában, hanem nálunk is.
2016. április 21. csütörtök 11:56 - HírExtra

    Az Anna Lindh Alapítvány magyarországi hálózata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által A párbeszéd és a párbeszéd hiánya, kihívások az EuroMed térségben címmel rendezett konferencián a helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos a tanácskozás időzítése, ugyanis eljött az ideje, hogy a politikai kommunikáció fogalmi világán túl is beszélni e kérdésekről. A politikai kommunikáció Európa- és világszerte a migrációval kapcsolatban alapvetően leegyszerűsítő, de eljön az igazság pillanata, amikor látszik, hogy "a gondolati pályák elakadnak", és a fogalomvilág, amely a társadalomban gyökeret vert, képtelenné tesz a helyzet továbbgondolására - magyarázta.    

    Prőhle Gergely úgy vélte, jelenleg a leegyszerűsítő megfogalmazások természetes részei a politikai kommunikációnak. Az elmúlt időben több országban is megváltozott a közgondolkodás a migráció kérdésében, és ezekről az ügyekről józanul beszélni kell - jelentette ki.

    Kiemelte: "nem a mi generációnk számára a leginkább égető kérdés az, hogy mennyiben van lehetőség a párbeszédre, és mennyire kényszer a párbeszéd, a kérdés az, hogy az a generáció, ami most felnő, milyen módon tud felkészülni arra a teljesen megváltozott civilizációs, kulturális, etnikai környezetre", amely itt az európai kontinensen ki fog alakulni.

    A helyettes államtitkár szerint a konferencia címválasztása óvatos, valójában a párbeszéd kényszere és lehetősége határozza meg a politikai kommunikációt. Ebben a helyzetben kell olyan okos megoldást megtalálni, amely gyermekeinknek élhető világot teremt a kontinensen - mutatott rá.

    Tálas Péter, az NKE nemzetközi és európai tanulmányok karának dékánja arról beszélt: nem választás kérdése, hogy párbeszédet folytatunk-e vagy sem, mert olyan helyzetben vagyunk, amikor muszáj, még akkor is, ha az álláspontok alapján úgy tűnik, ennek nincs itt az ideje.
    A dékán a most megrendezett konferencia jelentőségét azzal indokolta, hogy nagyon foglalkoztatják a közvéleményt azok a kérdések, amelyeket itt megvitatnak.

    Az Európai Unió és a mediterrán (EuroMed) térségről szóló konferencián a szakértők megvitatják egyebek mellett a migrációs válságot, az iszlámmal kapcsolatos előítéleteket és sztereotípiákat, valamint az európai identitásválságot. A szekciókban zajló rendezvényen olyan témákról is szó lesz, mint például a szíriai válság, a francia bevándorlás-politika és a balkáni migrációs útvonal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását