2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A klíma: hasznos vagy káros?

A nyári hőséget gyakran csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyükön vagy az autóban. Valóban kellemes egy hűs lakásban álomra hajtani a fejünket, vagy izzadás nélkül végigdolgozni a munkanapot, nem beszélve a dugóban araszolásról.
2016. június 14. kedd 17:27 - HírExtra
Azonban amennyire hasznos, annyira ártalmas is lehet a használata. A nyári forróságban vágyunk a hidegre, bármilyen mennyiségben, de mielőtt bekapcsoljuk, érdemes mérlegelnünk, hogy valóban jót tesz-e a szervezetünknek. Adunk pár tippet, mire figyeljünk oda a klímahasználatnál.

„A hőség okozta leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, kimerültség, koncentráció hiánya, amely vezetés vagy fizikai munkavégzés közben különösen veszélyes. Hőségben kevésbé bírjuk a terhelést, a meleg okozta alvási problémák kialvatlansághoz, stresszhez vezethetnek, amely kihat a munkánkra, társas kapcsolatainkra. A kánikula fokozhatja a depressziós tüneteket, a szív-és érrendszeri betegséggel küzdők körében pedig hirtelen rosszullétekhez vezethet. A klíma használata mellett csökkenthetjük, elkerülhetjük a fenti tünetek előfordulását, valamint használata jótékony hatással lehet az allergiásokra is, ugyanis mivel napközben egyáltalán nem, vagy kevesebbet szellőztetünk, így nem jutnak be az allergiás tüneteket okozó pollenek” – mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Milyen panaszokat okozhat a klímahasználat?

- Légzési panaszokat idézhet elő, és fülfájást is okozhat.
- Ha gyakran használjuk, a hűtött helyiség levegője szárazzá válik - kiszáradhat a szem, valamint az orr- és torok nyálkahártyája is.
- A túlságosan hidegre állított berendezés miatt könnyen megfázhatunk, főleg akkor, ha nagy a különbség a kinti és benti hőmérséklet között.

- Nem megfelelő beállítása komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket: a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés, emellett ízületi panaszokat is okozhat.
- A nem megfelelően tisztított, karbantartott klímaberendezés komolyabb betegségeket, fertőzéseket, influenzaszerű megbetegedéseket is okozhat.

6 hasznos tanács a klíma helyes használatához:

Dr. Nagy-László Nóra szerint, ha néhány alapszabályt betartunk, megbetegedés nélkül élvezhetjük a klíma jótékony hatásait.
- A legfontosabb, hogy rendszeresen – az autóban és az otthonunkban évente legalább egyszer, az irodában pedig kétszer, háromszor is – tisztítsuk és fertőtlenítsük a klímaberendezést. Lakásnál vagy az irodában a kültéri egység tisztítására is figyeljünk.
- Beállításakor a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8˚C legyen.
- A hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül magunkra, így elkerülhetjük az ízületekre gyakorolt kellemetlen hatását.

- Üzemeltessük minél alacsonyabb fordulatszámon a készüléket.
- Ha autóban használjuk, pár perccel a kiszállás előtt kapcsoljuk ki, hogy szervezetünket minél kisebb sokként érje a hőmérsékletkülönbség.
- Ha a munkahelyen fázunk a klíma miatt, próbáljunk kompromisszumot kötni a kevésbé fázós kollégákkal, vagy terítsünk magunkra egy kendőt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását