2024. április 20. - Tivadar

Szlovák lapok a Brexitről

Utolsó figyelmeztetés, esély az unió önreflexiójára, lehetőség a szélsőjobbnak - így kommentálták pénteken a brit népszavazás eredményét a vezető szlovák lapok, amelyek a brit politikának és Brüsszelnek címzett kritikával sem takarékoskodtak.
2016. június 24. péntek 10:13 - HírExtra

 

    "A Brexit még nem jelenti az unió végét, de az utolsó figyelmeztetésnek számít az unió számára, hogy meg kell változnia, ha túl akar élni" - szögezte le pénteki főszerkesztői kommentárjában a liberális pozsonyi Sme napilap. Az interneten megjelent cikk írója szerint a britek többsége számára nem a gazdasági realitás volt a döntő, a mítoszok győztek azon érv felett, hogy a globalizált világban a nemzetállamok függetlenségéhez való visszatérés olyan, mint amikor az elkényeztetett gyermek mindent akar.

Az EU-nak meg kell birkóznia a megrázkódtatással, hogy az ne legyen elindítója "az európai népek legjobb közös projektje" visszafordíthatatlan lemorzsolódásának - jegyezte meg a kommentátor. Hozzátette: ahhoz, hogy a "polgáraik szükségleteit kielégíteni és őket megvédeni képtelen elszigetelt nemzetállamokról szóló fantazmagóriák" ne kerüljenek túlsúlyba, az uniónak a polgárai számára is érthető nyelven kell elkezdenie beszélni.
    
Aki elidegenedik a lakosságtól, az megfizet ezért, így lehetne jellemezni a brit népszavazás eredményét - írta pénteken főszerkesztői kommentárjában a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági-közéleti napilap internetes oldala. A cikkíró szerint a népszavazás eredményével Nagy-Britannia esélyt adott az Európai Uniónak az önreflexióra, arra, hogy kezdje el megmagyarázni az embereknek, mit miért csinál, és miért kellene azt akarni.

"Már ha akarniuk kellene" - jegyzi meg a kommentátor, aki szerint valós lehetőség, hogy népszavazási hullámot indít el a brit eredmény, és azt sem lehet kizárni, hogy ez tényleg az unió végét jelenti majd.
   
 A hazugok és a tényekkel zsonglőrködők ünneplik ma győzelmi napjukat - olvasható a pozsonyi Pravda online változatában. A népszavazás eredményéről szóló pénteki kommentár szerint a brit Brexit-kampányban meggyőzték a választókat, hogy a munkahelyhiányról nem saját kiadáscsökkentő kormányzataik, hanem a bevándorlók tehetnek.

A szélsőjobb és a populisták is ünnepelnek az egész kontinensen, mert a Brexitben lehetőséget látnak maguk és országaik számára is - vélekedett az Európa rossz napja című cikk írója. Hozzátette: eközben az Egyesült Királyság megosztott, és hasonlóan megosztott lehet Európa is, ha nem reagál megfelelő módon. "Hogy miként, azt jelenleg nem tudni" - fogalmazott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását